Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Cristian Săcășanu: Decanul Baroului București trebuie să fie o persoană activă, cu viziune, să susțină interesele profesionale ale avocaților


20 mai 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Cristian Săcășanu

Cristian Săcășanu

* JURIDICE.ro s-a adresat candidaților la demnitatea de Decan al Baroului București adresându-le câteva întrebări, pentru ca avocații să-i cunoască mai bine. Publicăm răspunsurile în ordinea în care le primim.

Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati decis sa candidati pentru demnitatea de Decan, cea mai inalta functie din cadrul Baroului Bucuresti?

Cristian Sacasanu: De-a lungul timpului, pe masura ce am acumulat o anumita experienta profesionala, am facut observatii si propuneri cu privire la activitatea Consiliului Baroului Bucuresti, dar acestea nu s-au regasit in activitatea acestui organ de conducere. Consider ca cel mai bun mod de a reforma activitatea Baroului Bucuresti este acela de a candida la functia de decan al baroului sau la aceea de consilier.

Cred ca evolutia avocaturii in ultimii ani si situatia in care se gaseste aceasta in acest moment impune o schimbare. In urma mai multor discutii cu colegi avocati, mi-am expus ideile cu privire la masurile ce ar putea fi luate in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti, iar acestia m-au incurajat sa candidez pentru a le pune in practica.

Alina Matei: Avocatii bucuresteni trebuie sa aleaga dintre 16 candidati. Este bine ca si-au depus candidatura asa multi colegi avocati?

Cristian Sacasanu: Da, este bine ca si-au depus candidatura mai multi avocati. In felul acesta, colegii nostri vor putea opta intre mai multe oferte electorale. Raportat la numarul avocatilor activi, nu mi se par multe candidaturi.

Alina Matei: Credeti ca printre candidati se numara si candidati in sustinerea adevaratului candidat?

Cristian Sacasanu: Este posibil ca unii dintre candidati sa-si fi depus candidatura doar in scopul pe care l-ati amintit. De altfel, cu ocazia unor alegeri anterioare, unii candidati au renuntat la candidatura lor, sugerand celor ce i-au votat cui ar trebui sa-si dea votul. Comportandu-se astfel, au lasat impresia ca au candidat numai pentru a directiona o parte din voturi catre un anumit candidat.

Alina Matei: Dintre cei 16 candidati, doar o colega avocat si-a depus candidatura. Prefera avocatii sa fie condusi de un barbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?

Cristian Sacasanu: Nu cred ca exista o vreme a femeilor decan sau a barbatilor. Fiecare avocat care doreste sa exercite aceasta demnitate apreciaza singur daca poate face fata exigentelor acestei functii. Apreciez ca ar fi fost interesant daca mai multe doamne si-ar fi depus candidatura pentru functia de decan al Baroului Bucuresti. De altfel, doamnele avocat nu sunt cu nimic mai prejos decat colegii lor, iar acest fapt ne este demonstrat zilnic in activitatea noastra.

Alina Matei: Spuneti-ne, va rugam, cateva din ideile proiectului pe care l-ati gandit pentru functia de Decan. Ce intentii aveti? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriti sa faceti?

Cristian Sacasanu: Ideea centrala a programului meu, atat pentru functia de decan, cat si pentru cea de consilier este aceea de transparenta in activitate, de reforma si de transformare a Baroului Bucuresti intr-un sustinator al activitatii avocatilor. Programul meu electoral poate fi consultat pe pagina mea de socializare.

Alina Matei: Care apreciati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti? Care sunt solutiile? In puterea cui sunt solutiile?

Cristian Sacasanu: Principala mare problema a avocatilor este aceea a reducerii veniturilor acestora din cauze extrem de diverse. Aceste cauze sunt:
– prelungirea recesiunii economice,
– restrangerea competentelor profesionale ale avocatilor,
– reducerea veniturilor pentru o mare parte a populatiei,
– mentinerea unei anumite birocratii atat la nivelul institutiilor statului, cat si la nivelul compartimentelor baroului cu efecte in planul eficientei activitatii avocatului,
– cresterea in anii anteriori a taxelor judiciare de timbru, cu efecte in capacitatea partilor de a-si exercita drepturile procesuale,
– lipsa solidaritatii avocatilor cu privire la interesele profesionale,
– exercitarea de atributii specifice profesiei de avocat, cu acceptul tacit al organelor judiciare, de catre persoane fizice sau societati ce nu au aceste prerogative legale.

Solutiile pe care le intrevad pentru problemele cu care se confrunta avocatii constau in luarea de masuri urgente pentru inlaturarea efectelor acestor cauze, respectiv:
– extinderea competentelor profesionale si cu privire la domeniile care in prezent sunt conexe activitatii profesiei de avocat;
– identificarea si adoptarea unor masuri care sa faciliteze exercitarea profesiei si implicit atragerea clientelei;
– gasirea de instrumente juridice care sa conduca la incasarea cu celeritate a onorariilor atat a celor din oficiu, cat si a celor contractate;
– gasirea de modalitati active de contracarare a concurentei nelegale exercitate pe piata serviciilor juridice;
– remunerarea corespunzatoare a activitatii desfasurate de avocati;
– reducerea birocratiei la serviciile prestate pentru avocati de catre compartimentele baroului;
– ridicarea nivelului de calitate al serviciilor prestate de toti avocatii activi prin strategii comune, active si eficente din punct de vedere economic, care sa repuna avocatura intr-o pozitie optima pe piata serviciilor juridice legal exercitate;
– folosirea mijloacelor informatice pentru a facilita colaborarea dintre avocati si schimbul de cunostinte cu precadere in cadrul profesiei;
– crearea unui forum pe site-ul Baroului Bucuresti care sa permita avocatilor activi sa isi exprime punctele de vedere cu privire la problemele cu care se confrunta;
– accesul liber al avocatilor din Baroul Bucuresti la cel putin un program legislativ care sa le permita si consultarea jurisprudentei.

Anumite probleme se pot rezolva prin vointa decanului, dar altele numai in urma hotararilor Consiliului Baroului. Mai mult, anumite aspecte nu pot fi solutionate decat in cadrul si cu ajutorul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Astfel ca, in opinia mea, este important sa fim atenti nu numai cand alegem decanul, care desigur ca are un rol important in Consiliul Baroului si in Consiliul UNBR, dar si cand alegem ceilalti membri ai Consiliului Baroului.

Unele aspecte ale modului cum este reglementata desfasurarea activitatii avocatiale nu depind de vointa organelor de conducere, ci de legislativ si executiv. Insa, cu argumente potrivite cred ca este posibil sa determinam modificarea actelor normative ce reglementeaza profesia.

Alina Matei: Cum ar trebui sa fie Decanul celui mai mare barou din tara? Un profil scurt, va rog.

Cristian Sacasanu: Perioada pe care o parcurgem in prezent solicita ca decanul Baroului Bucuresti sa fie o persoana activa, cu viziune, sa fie un bun gestionar al activitatilor baroului, sa sustina interesele profesionale ale avocatilor si sa fie deschisa la propunerile si initiativele colegilor avocati.

Alina Matei: Va cunoasteti contracandidatii? Daca nu ati candida, pe cine ati vota?

Cristian Sacasanu: Pe unii dintre candidati ii cunosc. De altii este prima data cand aud. Daca nu as candida, as vota un candidat care nu a mai facut parte din Consiliul Baroului Bucuresti.

Cei care au fost pana acum si-au dovedit limita capacitatii lor. De ani de zile ne exercitam profesia de intr-o asa-zisa stabilitate care nu creeaza progres in aceasta profesie si cu oameni care au acceptat cu usurinta pierderea unor competente profesionale.

Alina Matei: Care dintre decanii de pana acum ai Baroului Bucuresti considerati ca si-a facut cel mai bine treaba?

Cristian Sacasanu: Greu de spus. Cred ca as aminti totusi numele Maestrului Istrate Micescu.

Alina Matei: Cum credeti ca se va desfasura campania pentru alegerea decanului?

Cristian Sacasanu: Sper sa fie si in continuare o campanie corecta si decenta, fara excese si tensiuni, sa fie o campanie care sa urmareasca exprimarea votului pe baza profilului moral si a programului fiecarui candidat.

Alina Matei: Daca veti fi ales, o sa faceti parte si din Consiliul UNBR. Ce intentii aveti la nivelul UNBR?

Cristian Sacasanu: Cred ca UNBR nu a fost suficent de vizibila, de activa in anumite chestiuni de interes pentru avocatura din Romania.

La nivelul UNBR, intentionez sa propun masuri care sa sustina activitatea avocatilor, masuri care sa conduca la implementarea solutiilor deja mentionate in programul meu electoral.

Alina Matei: Cum vedeti formarea profesionala a avocatilor? Ati schimba ceva?

Cristian Sacasanu: Voi incerca sa organizez intensificarea pregatirii profesionale prin organizarea de conferinte tematice si seminarii la care avocatii sa aiba acces fara plata vreunei taxe sau prin plata doar a unei taxe modice. Temele acestora ar trebui sa fie de actualitate si de interes pentru avocati si sa fie alese in urma consultarii cu beneficiarii lor.

Alina Matei: Ce parere aveti despre mediere si relatia/confuziunea avocat-mediator?

Cristian Sacasanu: Cred ca obligarea avocatilor sa exercite activitatea de mediator intr-un corp separat a fost o greseala strategica a celor ce au initiat actuala Lege a medierii.

Avocatii au desfasurat activitati de mediere cu mult inainte sa fie legiferata profesia de mediator.

Greseala organelor de conducere a profesiei de avocat a fost aceea ca nu au prins aceasta activitate intr-un pachet de proceduri care sa o identifice distinct in ansamblul activitatilor ce erau exercitate de avocati.

Piata activitatilor de mediere este destul de firava. Obligarea avocatilor care desfasoara si activitati de mediere sa se inscrie intr-o organizatie profesionala distincta a creat in randul avocatilor sentimentul ca li se rapeste din competente si a condus la o anumita ostilitate privind aceasta activitate. In acelasi timp, faptul de a plati cotizatii (taxe) la doua organizatii profesionale distincte pentru a exercita activitati pe care avocatii le exercitau inainte de aparitia Legii medierii creeaza un handicap major in promovarea acestei proceduri.

Consider ca activitatea de mediere ar putea fi exercitata de catre avocati prin simpla inscriere a acestora in barouri, iar de catre ne-avocati in Consiliul de Mediere.

In rest, piata si consumatorii de servicii de mediere vor regla totul.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii care lucreaza individual sau de avocatii corporatisti?

Cristian Sacasanu: Sincer sa fiu, cunosc mai bine problemele cabinetelor individuale si ale micilor societati, ma simt mai apropiat de avocatii care lucreaza individual, dar sunt realist si constient ca anumite activitati profesionale si anumite lucrari (de regula, cele de o mai mare complexitate) se realizeaza mai eficient in cadrul unor organizatii mari.

Cred ca legislatia profesiei de avocat trebuie sa mentina un echilibru intre formele care exercita profesia in mod individual si cele care exercita profesia in mod colectiv, acordand sanse egale atat formelor de exercitare a profesiei care au in compunere un numar mic de avocati, cat si celor in care activeaza un numar mai mare de practicieni.

Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii de litigii sau de avocatii de consultanta?

Cristian Sacasanu: Personal, desfasor atat activitati de consultanta, cat si activitati de reprezentare in litigii. Nu pot spune ca am o apropiere speciala pentru vreuna din cele doua activitati.

Alina Matei: Credeti ca tinerii avocati ar trebui sa primeasca o atentie speciala, sau sunt la fel ca oricare avocat?

Cristian Sacasanu: In ceea ce priveste tinerii avocati, acestia trebuie sa primeasca in mod real un ajutor din partea Baroului la inceputul activitatii, pentru cel putin 6 luni. In primul rand, acestia trebuie ajutati sa se organizeze la debutul in aceasta profesie. Un tanar stagiar se loveste de multe aspecte birocratice pe care de cele mai multe ori nu le intelege.

Din punctul meu de vedere, mi-as dori ca tinerii avocati sa fi facut deja un internship in cadrul acestei profesii inainte de a deveni membri ai baroului. Cred ca printr-o colaborare mai stransa a Baroului Bucuresti cu asociatiile studentesti, putem oferi mai multe locuri de practica pentru studentii care isi doresc sa intre in avocatura dupa finalizarea facultatii.

Revenind la tinerii stagiari, consider ca ar trebui reglementata mai bine relatia dintre stagiari si indrumatori, obligatiile ambelor parti trebuind revazute, atfel incat avocatii stagiari sa beneficieze in mod efectiv de indrumarea necesara la inceputul profesiei, iar formele de exercitare a profesie sa ii remunereze pentru activitatea efectiv prestata.

In plan teoretic, legislatia actuala obliga formele de exercitare a profesiei sa sustina activitatea de pregatire a stagiarilor, dar si sa ii remunereze pentru o activitate care se presupune ca acestia o presteaza. In practica, se pare ca situatia este alta. Cu toate acestea, contributiile, penalitatile si impozitele se percep potrivit dispozitiilor legale. Ar trebui revazute prevederile legale cu privire la aceste aspecte. Acestea din urma ar trebui raportate la realitatea practica.

Din feedback-ul primit de la avocatii stagiari, cursurile de la INPPA nu reprezinta un real ajutor, deoarece nu dezvolta si abilitatile practice necesare activitatii profesionale. Din colaborarile avute cu tineri avocati definitivi, am constatat ca in timpul stagiaturii acestia nu au dobandit suficente abilitati practice pentru a supravietui din activitatea avocatiala. Abilitatile ce tin de un marketing al profesiei nu se invata la INPPA. Intreg sistemul INPPA-ului trebuie regandit. Sunt multe critici cu privire la acest institut.

Mi-as dori ca tinerii avocati sa nu se simta impovarati de taxe si cotizatii odata cu debutul in profesie, pentru cel putin primii doi ani de activitate aceste taxe ar trebui sa fie reduse pe masura posibilitatilor reale de plata ale tinerilor avocati.

Colegii nostri tineri ar trebui sa se simta bineveniti printre noi si sa fie mandri ca au ales o astfel de profesie.

Alina Matei: Ce va diferentiaza fata de ceilalti candidati?

Cristian Sacasanu: Ma diferentiaza, in primul rand, vointa puternica de a imbunatati activitatea Baroului Bucuresti intr-un mod care sa afecteze direct in bine activitatea avocatilor. Cred ca sunt diferit de ceilalti si prin viziune, capacitate organizatorica si anticipare a schimbarilor necesare.

De asemenea, consider ca am capacitatea de a ma implica in mod real si efectiv in conducerea baroului, astfel incat sa generez schimbarea de care are nevoie acum avocatura bucuresteana. Daca nu vom schimba acum activitatea Baroului, pana la urmatoarele alegeri, pentru unii dintre colegii nostri, s-ar putea sa fie prea tarziu. De altfel, actualul decan a si amintit ca in ultima perioada tot mai multi colegi au parasit aceasta profesie.

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa adresati colegilor pentru a va vota?

Cristian Sacasanu: Principalul meu mesaj este acela ca avocatii sa voteze schimbarea, sa voteze oameni noi, oameni care sunt dornici de a reforma profesia.

Alina Matei: Va multumesc pentru ca ati raspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro si pentru ca ati stat de vorba cu mine.Mult succes!

Cristian Sacasanu: Multumesc, JURIDICE.ro, pentru oportunitatea oferita prin acest interviu.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică