Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituționalitate privind medierea penală ridicată de Curtea de Apel București
21.05.2015 | Ilie DORIN

Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Mediere, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

In data de 18 mai 2015, a fost sesizata Curtea Constitutională a Romaniei cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului 16 alin. 1 lit. g teza finala din Codul de Procedura Penala raportat la art. 67 din Legea Medierii.

Exceptia a fost ridicata in dosar penal nr. 24569/302/2014, aflat pe rolul Sectiei I penala din cadrul Curtii de Apel Bucuresti.

Prin Incheierea de sedinta se dispune: „In temeiul art. 29 alin. 4 rap. la art. 29 alin. 1-3 din Legea nr. 47/1992 (republicata), sesizeaza Curtea Consitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a disp. art. 16 alin. 1 lit. g teza finala din CPP si art. 67 din Legea nr. 192/2006, ridicata din oficiu.”

Articolul 16 alin. 1 litera g teza finala face referire la stingerea actiunii penale (incetarea procesului penal) in baza acordului de mediere intervenit intre inculpat si persoana vatamata.

Art. 67 din Legea Medierii face referire la domeniul de aplicare a medierii penale si anume:
Art. 67
”(1) Dispozitiile din prezenta lege se aplica si in cauzele penale, atat in latura penala, cat si in latura civila, dupa distinctiile aratate in prezenta sectiune.
(2) In latura penala a procesului, dispozitiile privind medierea se aplica numai in cauzele privind infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
(3) Partile si subiectii procesuali nu pot fi constransi sa accepte procedura medierii”.

Art. 16 din Codul de procedura penala prevede, la alin. 1 lit. g, ca: ”Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca (…) a fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea acesteia inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii”.

Asteptam cu interes motivele invocarii neconstitutionalitatii medierii penale si decizia Curtii.

Mediator Dorin Ilie

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti