Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Ce “pățesc” dacă nu vin la Adunarea Electivă a Baroului București?
21.05.2015 | Marius Vicențiu COLTUC

Secţiuni: Opinii, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Daca ar fi sa ne luam dupa Legea nr. 51/1995 coroborate cu dispozitiile din statut: PREZENTA ESTE OBLIGATORIE. Absenta nejustificata constituie abatere disciplinara grava, in conditiile art. 43 din Legea nr. 51/1995 si art. 232 alin. (2) si (3) din Statutul profesiei de avocat.

Chiar asa sa fie?

Am facut o analiza a ultimilor 12 ani ale Alegerilor din cadrul Baroului Bucuresti si pot sa declar oficial: nu a existat niciodata o astfel de sanctiune disciplinara din partea Consiliului Baroului, respectiv Comisiei de disciplina.
Ca si avocat al Baroului Bucuresti ma intreb: de ce?

Raspunsurile ar fi destul de multe, dar o sa amintesc cateva:
1. Dupa alegeri, nimeni nu mai este interesat de astfel de probleme;
2. Sanctiunile ar fi de ordinul miilor si s-ar bloca activitatea Baroului;
3. Poate exista si interesul pentru unii candidati sa fixeze alegerile la o anumita data, in anumita locatie.

De ce la alte barouri din Romania prezenta este de peste 95%?

Am luat ca exemplu cel mai organizat Barou din Romania, si anume Baroul Cluj.
Prezenta la alegeri a fost determinata de faptul ca pot vota si votul lor sa si conteze. Candidatii au fost unii noi si asa votul a devenit mai palpabil. Organizarea in 2015, ca si in anii anteriori, a fost una ireprosabila. Avocatii tineri au venit in proportie de 98%. Nu au existat grupuri de interese intre candidati.

Deci, se poate!

Ideea principala pentru a veni la vot, pe langa organizarea impecabila, ar trebui sa fie si sentimentul ca se poate schimba, imbunatati activitatea avocatilor si ca votul lor nu a fost in zadar. Indemnul la vot ar trebui sa vina din partea candidatilor si poate ca, odata cu introducerea votului electronic la Baroul Bucuresti, s-ar schimba si ceva. De 20 de ani tot asteptam.

Avocat Marius Vicentiu Coltuc
Candidat la functia de Decan al Baroului Bucuresti

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti