Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ce “pățesc” dacă nu vin la Adunarea Electivă a Baroului București?
21.05.2015 | Marius Vicențiu COLTUC

Daca ar fi sa ne luam dupa Legea nr. 51/1995 coroborate cu dispozitiile din statut: PREZENTA ESTE OBLIGATORIE. Absenta nejustificata constituie abatere disciplinara grava, in conditiile art. 43 din Legea nr. 51/1995 si art. 232 alin. (2) si (3) din Statutul profesiei de avocat.

Chiar asa sa fie?

Am facut o analiza a ultimilor 12 ani ale Alegerilor din cadrul Baroului Bucuresti si pot sa declar oficial: nu a existat niciodata o astfel de sanctiune disciplinara din partea Consiliului Baroului, respectiv Comisiei de disciplina.
Ca si avocat al Baroului Bucuresti ma intreb: de ce?

Raspunsurile ar fi destul de multe, dar o sa amintesc cateva:
1. Dupa alegeri, nimeni nu mai este interesat de astfel de probleme;
2. Sanctiunile ar fi de ordinul miilor si s-ar bloca activitatea Baroului;
3. Poate exista si interesul pentru unii candidati sa fixeze alegerile la o anumita data, in anumita locatie.

De ce la alte barouri din Romania prezenta este de peste 95%?

Am luat ca exemplu cel mai organizat Barou din Romania, si anume Baroul Cluj.
Prezenta la alegeri a fost determinata de faptul ca pot vota si votul lor sa si conteze. Candidatii au fost unii noi si asa votul a devenit mai palpabil. Organizarea in 2015, ca si in anii anteriori, a fost una ireprosabila. Avocatii tineri au venit in proportie de 98%. Nu au existat grupuri de interese intre candidati.

Deci, se poate!

Ideea principala pentru a veni la vot, pe langa organizarea impecabila, ar trebui sa fie si sentimentul ca se poate schimba, imbunatati activitatea avocatilor si ca votul lor nu a fost in zadar. Indemnul la vot ar trebui sa vina din partea candidatilor si poate ca, odata cu introducerea votului electronic la Baroul Bucuresti, s-ar schimba si ceva. De 20 de ani tot asteptam.

Avocat Marius Vicentiu Coltuc
Candidat la functia de Decan al Baroului Bucuresti


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.