Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
27 comentarii

Misticizarea dreptului
21.05.2015 | Darius MARCU

Secţiuni: Banking, Drept civil, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Se cunoaşte faptul că poporul român este foarte religios, fiind în top 10 al celor mai religioase ţări din lume, alături de Ghana, Nigeria, Irak, etc.[1].

Se ştie, de asemenea, faptul că, în România, religia se inoculează în mod instituţionalizat în şcoli. Nu credeam că influenţa religiei se va manifesta şi în drept.

Zilele trecute, citeam un proiect de contract de restructurare a convenţiei de credit iniţiale, elaborat de Volksbank România S.A. şi Banca Transilvania S.A. Ceea ce mi-a atras atenţia în mod deosebit, prin ineditul lui, este unul din înţelesurile noţiunii de „eveniment de forţă majoră”. Astfel, forţa majoră este definită şi ca „orice act divin”. Am rămas stupefiat. Până acum nu am mai întâlnit un asemenea înţeles al forţei majore şi nu ştiu de unde l-au luat autorii lui.

DIVÍN, -Ă, divini, -e, adj. 1. Provenit de la Dumnezeu sau de la zei, în felul lui Dumnezeu sau al zeilor; dumnezeiesc, ceresc. Făcut de oameni în slujba sau pentru preamărirea lui Dumnezeu; bisericesc, religios. 2. Fig. Înzestrat cu însușiri cu totul excepționale; minunat[2].

Nu ştiu unde este definit înţelesul juridic al „actului divin”.

Care este autoritatea competentă să stabilească existenţa „actului divin” ca forţă majoră?

O va face un popă sau Sinodul Bisericii Ortodoxe Române?

Care vor fi mijloacele de probă prin care se va stabili existenţa „actului divin” ca forţă majoră?

Se vor face şi pelerinaje la locul manifestării „actului divin”?

Dincolo de latura amuzantă a unei asemenea “inovaţii” juridice, te întrebi, mai degrabă, este de râs sau de plâns?

Faptul că şi în domeniul dreptului, unde ar trebui să existe un minim de rigoare şi raţiune, unii jurişti îşi manifestă convingerile religioase este regretabil.

Ce se poate spune, în concluzie, decât: “Bine aţi venit în Evul mediu”.


[1] Top 10 cele mai religioase țări ale lumii în 2012.
[2] Dex online.


Av. Darius Marcu
Baroul Mehedinți

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti