Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Important este să câștige Baroul București și profesia
21.05.2015 | Daniel FENECHIU

JURIDICE - In Law We Trust

Au mai ramas cateva zile pana data Adunarii Generale de Alegere a Organelor de Conducere a Baroului Bucuresti, vitale insa pentru dezbaterea publica declansata in interiorul profesiei pe tema viitorului Baroului Bucuresti si, de ce nu, a viitorului profesiei…

O dezbatere care a impartit lumea avocaturii bucurestene in doua tabere: o tabara grupata in jurul celor care au condus destinele Baroului Bucuresti pana acum – care se vrea reconfirmata pentru rezultatele obtinute – si, o a doua tabara, grupata, in principal, in jurul platformelor ADSA si RestartBarou, dar nu numai – care apreciaza ca Baroul Bucuresti are nevoie de o echipa de conducere noua, integra si neobedienta fata de UNBR, apta sa redea Baroului Bucuresti importanta pierduta si sa readuca avocatura in fruntea profesiilor juridice. O dezbatere din care fiecare confrate interesat trebuie sa afle care sunt prioritatile candidatilor si in ce masura acestea corespund asteptarilor lor…

Intrucat am prezentat anterior, pe larg, programul nostru „Sa redam Baroului Bucuresti importanta de altadata si sa readucem avocatura in fruntea profesilor juridice„, cred ca este de datoria mea sa va prezint si foaia de parcurs a programului. Astfel:
– pana pe 29 mai 2015, vom avea o prima intalnire cu ministrul Finantelor si cu ministrul Justitiei avand ca obiect instituirea unui dialog institutional permanent pe marginea impactului politicilor fiscale ale Guvernului asupra profesiei. Evident, dialogul cu Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei il vom avea in colaborare cu UNBR, din echipa Baroului Bucuresti urmand sa faca parte, pe langa avocati specializati in drept fiscal, si confrati parlamentari (predilect membri ai Comisiei juridice).

– pana pe 3 iunie 2015, vom avea un prim set de propuneri pentru Congresul Avocatilor – avand ca obiect cresterea autonomiei barourilor in cadrul UNBR, regimul publicitatii avocatilor si alte chestiuni apreciate ca importante de confrati.

– pana pe data de 15 iunie 2015, Baroul Bucuresti va avea un departament de advocacy.

– pana pe data de 1 iulie 2015, Baroul Bucuresti va avea un departament de aparare a profesiei. Functional. Nu pe hartie, cum exista astazi. Care sa apere in mod real, atat profesia, cat si confratii.

– tot pana pe data de 1 iulie 2015, Baroul Bucuresti va avea un departament profesionist de comunicare.

– pana pe data de 1 septembrie 2015, Baroul Bucuresti isi va reorganiza serviciile, astfel incat relatia avocat-barou sa nu mai fie un motiv de nervi si pierdere de timp pentru confrati. Pe scurt: front-office, deservit corespunzator de personal amabil si performant, birouri de lucru eficiente (tip birou-unic), informatizare, eficienta. Vreau ca, de la 1 septembrie 2015, pierderea de timp la barou, alergatul pe scari pentru vize, impolitetea sau nervii sa devina amintire.

– tot pana la data de 1 septembrie 2015, Baroul Bucuresti va avea wireless in spatiile pentru avocati din instante.

– tot pana pe 1 septembrie 2015, Baroul Bucuresti va avea pregatite propunerile de modificare a Legii nr. 51/1995 (nu exclud o propunere de lege noua, in consonanta cu noile realitati) si a Statutului – care vor fi supuse consultarii publice a confratilor – si apoi inaintate Consiliului UNBR. Am in vedere, in principal, cresterea portofoliului de servicii a avocatului, cresterea rolului si a independentei avocatului – inclusiv in raport cu instantele si parchetele, regimul publicitatii avocatilor, aspecte fiscale, aspecte ce tin de raspunderea avocatului, cresterea autonomiei barourilor, restabilirea democratiei profesionale reale, INPPA, avocatura ilegala, instituirea dreptului de recall s.a.m.d.

– imediat dupa preluarea mandatului – in situatia in care voi obtine increderea confratilor in programul prezentat, voi incepe demersurile la Ministerul Justitiei, CSM, ICCJ si Curtea de Apel, in vederea rezolvarii accesului electronic al confratilor la dosare in sistemul ECRIS – pe baza de parola. Nu pot estima un termen de rezolvare al acestei probleme, dar daca insistam si facem ceea ce trebuie, cred ca se rezolva.

Totodata, implicarea Baroului Bucuresti in activitatea legislativa va deveni o constanta, atat prin departamentul de advocacy, cat si prin confratii parlamentari, primele prioritati fiind modificarile Codului fiscal, modificarile Legii nr. 51/1995 (adoptate de Senat) si noua lege de organizare a Casei de Asigurari a Avocatilor.

Nu doar ca nu am in vedere, dar ma opun categoric oricarei cresteri de taxe – am in vedere chiar reducerea acestora, in special a celor pentru serviciile prestate de barou – precum si oricarei interventii asupra formelor de exercitare a profesiei. Am inceput ca „avocat de butic”.

Prioritatile anului 2016 le vom stabili impreuna la Adunarea Generala Ordinara din februarie 2016, care va asigur ca va fi organizata corespunzator si civilizat.

Ii rog pe confrati sa vina la vot. Indiferent cu cine vor sa voteze. Confruntarea electorala din interiorul profesiei se incheie in cateva zile, unii candidati castiga, altii pierd, dar noi trebuie sa nu uitam de confraternitate, de solidaritate si de respect. Important e sa castige Baroul Bucuresti si profesia, iar noi sa respectam decizia confratilor, care, atunci cand aleg, au intotdeauna dreptate.

Avocat Daniel Fenechiu
Baroul Bucuresti

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.