Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CJUE. Competența judiciară și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială. Tehnica de acceptare prin click. Judecător raportor, jud. dr. Camelia Toader
22.05.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 21 mai 2015, hotărârea pronunțată în cauza C-322/14, El Majdoub, cu privire la Cooperare judiciară în materie civilă – Competența judiciară și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială – Regulamentul (CE) nr. 44/2001 – Articolul 23 – Convenție atributivă de competență – Condiţii de formă – Comunicare sub formă electronică ce permite consemnarea durabilă a convenției – Noţiune – Condiții generale de vânzare care pot fi consultate și imprimate prin accesarea unui link ce permite afișarea acestora într‑o nouă fereastră – Tehnica de acceptare prin «click».

Hotărârea a fost pronunțată de Camera a treia, din care a făcut parte și jud. dr. Camelia Toader, în calitate de jud. raportor.

În această cauză, cererea de decizie preliminară privește interpretarea articolului 23 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (JO 2001, L 12, p. 1, Ediție specială, 19/vol. 3, p. 74) și a fost formulată de Landgericht Krefeld (Germania) în cadrul unui litigiu între domnul El Majdoub, un distribuitor de automobile, pe de o parte, și CarsOnTheWeb.Deutschland GmbH, pe de altă parte, în legătură cu vânzarea unui automobil pe site-ul internet al acesteia din urmă către reclamantul din litigiul principal.

Instanța de trimitere dorește să știe dacă tehnica de acceptare prin „click”, prin care un cumpărător are acces la condițiile generale de vânzare aflate pe un site internet, efectuând un click pe hiperlink care deschide o fereastră, îndeplinește cerințele articolului 23 alineatul (2) din Regulamentul Bruxelles I. Întrucât aceste condiții pot fi salvate și imprimate separat, instanța se întreabă dacă o astfel de tehnică poate fi considerată drept o comunicare sub formă electronică ce permite consemnarea durabilă a contractului de vânzare și, prin urmare, ca având o formă scrisă, în sensul acestei dispoziții. Astfel, în acest caz, convenția atributivă de competență în favoarea unei instanțe belgiene ar fi valabilă, iar Landgericht Krefeld nu ar fi competent să soluționeze litigiul.

Este adevărat că, în urma interpretării articolului 5 alineatul (1) din Directiva 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 1997 privind protecția consumatorilor cu privire la contractele la distanță (JO L 144, p. 19, Ediție specială, 15/vol. 4, p. 160), conform căruia consumatorul trebuie să „primească” anumite informații „în scris sau pe un alt suport durabil”, Curtea a statuat, la punctul 51 din Hotărârea Content Services (C-49/11, EU:C:2012:419), că o practică comercială care constă în a nu face accesibile informațiile decât printr-un hiperlink pe un site internet nu îndeplinește cerințele dispoziției menționate, deoarece aceste informații nu sunt nici „furnizate” de întreprinderea în cauză, nici „primite” de consumator, în sensul aceleiași dispoziții, și că un astfel de site internet nu poate fi considerat „suport durabil” în sensul articolului 5 alineatul (1) sus menționat.

Totuși, având în vedere că în speță contractul a fost semnat între profesioniști, trebuie să se constate că această interpretare nu poate fi aplicată articolului 23 alineatul (2) din Regulamentul Bruxelles I, din moment ce atât modul de redactare a articolului 5 alineatul (1) din Directiva 97/7, care impune în mod explicit o comunicare a informațiilor către consumatori pe suport durabil, cât și obiectivul acestei dispoziții, care vizează în mod specific protecția consumatorilor, diferă de cele ale articolului 23 alineatul (2) sus menționat.

Curtea a amintit astfel că scopul articolului 23 alineatul (2) din Regulamentul Bruxelles I este de a asimila anumite forme de comunicare electronică formei scrise, pentru a simplifica încheierea contractelor sub formă electronică, transmiterea informațiilor vizate fiind efectuată și în cazul în care aceste informații sunt accesibile prin intermediul unui ecran. Pentru ca această comunicare electronică să poată oferi aceleași garanții, în special în materie de probațiune, este suficient să fie „posibile” salvarea și imprimarea informațiilor înainte de încheierea contractului.

Prin urmare, Curtea a decis că articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul Bruxelles I trebuie interpretat în sensul că tehnica de acceptare prin „click” a condițiilor generale ale unui contract de vânzare, precum cel în discuție în litigiul principal, încheiat pe cale electronică, care conține o convenție atributivă de competență, constituie o comunicare sub formă electronică ce permite consemnarea durabilă a convenției, în sensul acestei dispoziții, atunci când această tehnică asigură posibilitatea imprimării și a salvării textului acestora înaintea încheierii contractului.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti