« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 

Congresul Asociaţiei Internaţionale a Juriştilor specializaţi în dreptul viei şi al vinului (AIDV) – Secţiunea europeană: „Provocări actuale pentru vinul european: aspecte globale şi locale”
22.05.2015 | Dinu DROG, Ingrid APETREI, Dinu DROG

JURIDICE - In Law We Trust

IMG_9818În contextul multiplelor schimbări aduse legislaţiei vitivinicole din România prin efectul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, Asociaţia Internaţională a Juriştilor specializaţi în dreptul viei şi al vinului (AIDV), în parteneriat cu Societatea de Avocaţi STOICA & Asociaţii şi cu sprijinul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi al Asociaţiei Franco-Române a Juriştilor, a organizat Congresul Asociaţiei Internaţionale a Juriştilor specializaţi în dreptul viei şi al vinului (AIDV) – Secţiunea europeană, cu tema: „Provocări actuale pentru vinul european: aspecte globale şi locale. Evenimentul, care s-a bucurat de un real succes, a avut loc vineri, 15 mai 2015, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, Sala Constantin Stoicescu.

Asociaţia Internaţională a Juriştilor specializaţi în dreptul viei şi al vinului (International Wine Law Association/Association Internationale des Juristes du Droit de la Vigne et du Vin – AIDV) este o organizaţie non-profit înființată în anul 1985 care are ca obiectiv principal analiza aspectelor de drept ce interesează comunitatea internaţională a viei şi vinului, fiind o platformă de lucru în domeniu. AIDV cooperează strâns cu Organizaţia Internaţională a Vinului şi a Viei (OIV), în scopul armonizării la nivel internațional a reglementarilor din sectorul vitivinicol.

Au fost prezenți președintele AIDV, avocatul Rhein-Jan Prins, din Aix-en-Provence, președinta secției europene a AIDV, Adela Lario Rivas, consilier juridic al companiei de distribuție Osborne din Spania, Félix S. Pérez, vicepreședinte AIDV, avocat partener al societăţii de avocatură Seain din Spania, Olivier Mandel, avocat in baroul din Paris, secretar general al secției europene AIDV, Cecile Hartman, magistrat la Strasbourg, trezorier general, Yves Mengin, trezorier. Participanții la Congresul AIDV 2015 – Secţiunea europeană -, avocați, consilieri juridici din companii străine sau române din industria vinului, juriști din instituţiile europene şi naţionale cu competenţe în sectorul viniviticol, profesori, producători din domeniul vitivinicol, au dezbătut cu interes problematica dreptului viei şi vinului atât din perspectivă regională – legislaţia din România şi Republica Moldova – dar şi comunitară, prin prezentarea noutăţilor legislative din acest domeniu şi implicaţiile practice ale acestora.

Dintre personalităţile invitate la Congresul AIDV 2015 – Secţiunea europeană, menţionăm prezenţa domnului Jean-Marc Bahans, Profesor Universitar la Universitatea Montesquieu Bordeaux IV, a cărui prezentare a avut ca tema indicaţiile geografice, analizate dintr-o dublă perspectivă: dezvoltarea modernă a acestui nou drept de proprietate intelectuală, precum și viitorul acestuia într-o economie globalizată. Arătând că dreptul privind indicațiile geografice a avut o geneză lentă, profesorul Jean-Marc Bahans a subliniat faptul că legislaţia actuală în materie este în plin proces de evoluție și de perfecționare.

Au mai susținut prezentări următorii:

Cristiana I. Stoica, Partener Fondator al societății de avocați STOICA & Asociaţii – aleasă președinte al secției europene a AIDV cu ocazia lucrărilor congresului – a prezentat evoluția legislației vitivinicole din România, oferind audienței o perspectivă istorică asupra culturii viței-de-vie și a fabricării vinului în țara noastră. În incursiunea sa asupra evoluției legislative, Cristiana I. Stoica a evocat cele două mari aspecte care preocupă acest domeniu, și anume regimul juridic al proprietății și regimul juridic al activității vitivinicole. A fost subliniat faptul că nu este suficient ca legislația din România să fie conformă cu legislația europeană din domeniu, ci este necesar ca aceasta să fie și eficientă, să se bucure de o efectivă punere în aplicare, cu o bună cooperare între sectorul public și cel privat.

Mihaela Tyrel de Poix, preşedinta Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole România (ONIV), a prezentat pe scurt istoricul ONIV, arătând dificultățile cu care s-a confruntat în încercarea de a îmbunătăți cooperarea dintre autorități și producători prin înființarea ONIV.

Din partea Oficiului Naţional al Viei și Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.), Mirela Gabriela Roșu a prezentat pe scurt principalele atribuții ale instituției, printre care se numără gestionarea Registrului plantațiilor viticole, acordarea dreptului de plantare a viței-de-vie, autorizarea producătorilor de vinuri în regimul D.O.C./I.G. De asemenea, în cadrul expunerii sale a mai fost prezentată și strategia O.N.V.P.V. în ceea ce privește reabilitarea domeniului vinurilor cu D.O.C. sau I.G.

Andreea Irina Micu și Bogdan Mircea Popescu (Managing Associates, STOICA & Asociaţii) au expus problematica indicațiilor geografice în legislația românească și dificultățile cu care se confruntă producătorii de vinuri în demersurile de a obține o astfel de protecție. S-a evidenţiat faptul că definirea indicației geografice în legislația autohtonă este incertă la acest moment, dată fiind multitudinea de acte normative aplicabile, cât și relația cu legislația europeană din acest domeniu. În privinţa relației producătorilor de vin cu mărcile înregistrate la OSIM pentru produsele lor, au fost trecute în revistă tendințele înregistrate pe piața din România cu privire la înregistrarea mărcilor, apoi a fost analizată și problema conflictului dintre două mărci similare/identice, cu identificarea potențialelor soluții practice în astfel de situații.

Diana Lazăr, Director Adjunct, Manager în industria vinului, coordonator al Proiectului II al USAID referitor la Creşterea competitivităţii şi la Dezvoltarea Întreprinderilor, a prezentat perspectiva Republicii Moldova asupra acestui domeniu, relevând dificultățile cu care această industrie s-a confruntat din cauza poziționării între sistemul european și sistemul sovietic. Astfel, au fost prezentate efectele embargo-ului impus Republicii Moldova de către Federaţia Rusă. Cu privire la legislația viniviticolă, Diana Lazăr a arătat că, deși nu este membră a Uniunii Europene, Republica Moldova se ghidează în reglementările adoptate după modelul celor europene, încercând să asigure același standard normativ. În final, Diana Lazăr a prezentat audienței perspectivele pe care le are viticultura în Republica Moldova, arătând puternica orientare către comerțul internațional al produselor cu marca „Wine of Moldova”.

Eric Tesson, responsabil cu aspecte fiscale şi legale al Confederaţiei Naţionale a Producătorilor de băuturi distilate şi de vin cu denumire de origine protejată din Franța, a efectuat o prezentare asupra problemelor puse de întârzierea plăților în sectorul viticol din Franța. Astfel, prezentarea sa a cuprins două mari aspecte: prevederile Directivei 2011/07 şi transpunerea acestora în legislația franceză. În concluzie, Eric Tesson a arătat că în Franța există diverse modele de practici cu privire la plata facturilor, practici considerate însă de către majoritatea operatorilor economici ca fiind destul de nesatisfăcătoare, fapt motivat însă de o relativă necunoaștere a prevederilor legale.

Javier Pérez Itarte, avocat în cadrul firmei de avocatură Seain, Spania, a abordat în cadrul prezentării sale perspectiva spaniolă asupra legislației viniviticole, arătând că unele intervenții ale legiuitorului spaniol în domeniul produselor agroalimentare interferează cu legislația din sectorul viticol. Astfel, problemele expuse au privit diferențele de regim juridic al contractelor de vânzare-cumpărare a strugurilor în funcție de calificarea dată acestora. În funcție de alocarea tipului de produs unei anumite categorii (respectiv struguri de masă sau struguri pentru producerea vinului), potrivit legislației spaniole, contractele de vânzare-cumpărare conțin prevederi diferite, acest lucru fiind observat îndeosebi cu privire la prețul trecut într-un asemenea contract. Javier Pérez Itarte a supus atenției audienței aceste neconcordanțe legislative, arătând că sunt necesare modificări legislative prin care să se separe în mod clar cele două tipuri de contracte și efectele lor asupra comerțului viniviticol.

Hans Eichele, avocat partener la Rohwedder Partner, Germania, a efectuat o scurtă prezentare a măsurilor de sprijin acordate producătorilor de vinuri din Germania. Analiza sa a privit dispersia sumelor de bani acordate cu acest titlu între nivelul federal și nivelul statal, fiind subliniat faptul că majoritatea sumelor sunt acordate și cheltuite la nivelul statelor federale, în principal pentru măsuri privind promovarea în țări terțe, restructurarea și reconversia viilor, asigurarea recoltelor, dar și pentru investiții.

Cyrille Schweizer, Şef unitate Strategie Europeană şi Cooperare Internaţională, Misiunea Afacerilor Internaționale şi Europene, FranceAgriMer, a prezentat programele naționale de sprijin care s-au derulat în Franța, beneficiarii acestor măsuri, produsele care pot beneficia de sprijin, tipurile de acțiuni eligibile, problema cumulului de ajutoare de stat și cheltuielile eligibile.

Carole Gauban, consilier juridic şi expert în domeniul ajutorului de stat, Responsabil pentru Procedurile de Promovare, Freixenet, a făcut o analiza comparativă a prevederilor legale din Franța și Spania cu privire la măsura ajutorului de stat în scopul promovării în sectorul vitivinicol, cu privire îndeosebi asupra efectelor asupra vânzărilor realizate de Grupul Freixenet atât în cadrul Uniunii Europene, cât și pe piața mondială. Astfel, subliniind atât diferențele, cât și elementele constante dintre reglementările din cele două state membre, Carole Gauban a arătat că există probleme cu privire la accesarea acestor măsuri deopotrivă în Spania și Franța, niciuna din respectivele reglementări nefiind în măsură a le preîntâmpina.

Avocat Ingrid Apetrei
Junior Lawyer
Avocat Dinu Drog
Senior Associate
STOICA & Asociaţii

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.