Litigii, achiziţii publice, arbitraj, banking, concurenţă, drept civil, drept penal, dreptul familiei, dreptul muncii, executare silită, fiscalitate, fuziuni & achiziţii, insolvenţă, Internet, procedură civilă, proprietate intelectuală, societăţi
Afaceri transfrontaliere, asigurări, construcţii, contencios administrativ, contravenţii, drept comercial, drept constituţional, dreptul sportului, dreptul UE, energie, health & pharma, infrastructură, jocuri de noroc, media & publicitate, mediere, piaţa de capital, protecţia consumatorilorprotecţia mediului, telecom, varia
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Paula Vârban: Să încercăm să fim mai buni unii cu alții

25 mai 2015 | Ioana LIVESCU

Drept comercial
Gratuit pentru membri

Ioana Livescu: Bună, Paula, ești absolventă a Facultății de Științe juridice și Administrative, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București. Ai ales să fii avocat. De ce avocatură?

Paula Vârban: Întotdeauna am admirat această profesie, atât pentru prestanța pe care o conferă celor ce o practică, cât și pentru libertatea de exprimare. Sunt o persoană căreia îi place independența și mi-am dorit dintotdeauna să pot ajuta oamenii cu diferitele probleme pe care le întâmpină. Avocatura, spre deosebire de alte profesii juridice, este o profesie activă, care îți pune mintea în mișcare și care nu îți îngrădește posibilitățile de interpretare a legii.

Având în vedere că sunt o persoană dinamică, am apreciat că avocatura se potrivește cel mai bine caracterului meu.

Ioana Livescu: În timpul studiilor ai participat la practică juridică într-un cabinet de avocatură, la Parchetul unei Judecătorii, la un birou notarial și chiar la Primărie. O activitate de practică diversă te-a ajutat în alegerea profesiei?

Paula Vârban: Cu siguranță. Încă din primul an am înclinat spre avocatură, însă am vrut să fiu sigură că este cea mai bună alegere.

Ioana Livescu: Alături de doamna judecător Mihaela Tăbârcă ai participat la un proces experimental, având rolul de avocat. Privind în urmă, cum vezi acum această experiență?

Paula Vârban: Îmi aduc aminte că am avut foarte multe emoții și că vocea îmi tremura la momentul acordării cuvântului în dezbateri, de frică să nu uit “discursul”. Privind retrospectiv, îmi dau seama că adevăratele emoții se simt la bară, în fața unei instanțe adevărate, când ești încărcat emoțional și când îți dorești să îți aduci la îndeplinire cât mai bine mandatul.

Ioana Livescu: În profesia ta ce preferi: avocat de consultanță sau avocat pledant? De ce?

Paula Vârban: Avocat pledant. Astfel cum am arătat, sunt o persoană dinamică și mi s-a insuflat încă din facultate ideea că “avocatura se face la bară”. Apreciez colegii care lucrează pe consultanță și este posibil ca pe viitor să doresc să fac și eu acest lucru, însă, pentru moment, îmi place foarte mult să asist/reprezint în fața instanței și consider că orice problemă poate fi dezlegată mai ușor dacă reușești să te faci înțeles în mod direct.

Mai mult decât atât, se spune că unii avocați sunt făcuți pentru consultanță, în timp ce alții sunt făcuți pentru a fi avocați litiganți; cred că acest lucru se simte, nu se alege.

Ioana Livescu: Pe JURIDICE.ro ești project manager al secțiunii de drept penal. Ca avocat, te-ai specializat tot pe științe penale? Sau, ca avocat, pe ce te-ai specializat?

Paula Vârban: Deși la început mi-aș fi dorit, nu m-am specializat pe științe penale. În cadrul formei de exercitare în care profesez, am avut ocazia să lucrez pe dosare civile și aici mă refer și la litigiile între profesioniști, pe dosare privind conflicte de muncă și asigurări sociale, dosare privind dreptul fiscal, insolvență, dar și drept penal, însă cu preponderență am lucrat pe drept civil.

La acest moment, consider că aceasta a fost cea mai bună “variantă” în ceea ce mă privește, întrucât cunoștințele teoretice pe care le dobândești în timpul facultății nu sunt suficiente pentru a ști cu adevărat ceea ce îți place și pe ce dorești să te specializezi.

Ioana Livescu: Când trebuie să cauți să dovedești nevinovăția unei anumite persoane este dificil acest lucru? Cum rămâne cu ideea de bine?

Paula Vârban: Este dificil în situația în care clientul îți ascunde adevărul, pentru că atunci ai o sarcină în plus: să încerci să descoperi situația de fapt. În situația în care el “se deschide ca o carte”, la acel moment știi ce ai de făcut și unde să punctezi pentru a-i demonstra nevinovăția, iar dacă reușești, cu siguranță vei avea o satisfacție enormă.

Ioana Livescu: Dar cu ideea de dreptate atunci când o persoană este acuzată pe nedrept?

Paula Vârban: Sunt încă dezamăgită de anumite soluții date de instanțele judecătorești în anumite dosare penale și am făcut cunoștință și cu sentimentul de “conștiință încărcată” și cu cel de “nopți nedormite”, însă continui să sper că dreptatea va învinge și adevărul întotdeauna va ieși la iveală.

Ioana Livescu: Cu echipa JURIDICE.ro cum te înțelegi? Nu ai terminat doar internship-ul oferit de Societatea de Științe Juridice, dar ai și rămas alături…

Paula Vârban: Am numai cuvinte de laudă la adresa echipei, care m-au înțeles de fiecare dată când aveam foarte multă treabă și m-au sprijinit și felicitat la momentul intrării în profesie.

Mai mult decât atât, am certitudinea că orice problemă aș avea, de drept și nu numai, voi putea conta pe ajutorul lor în mod necondiționat!

Ioana Livescu: Mulțumesc pentru interviu, Paula! Un mesaj, te rog, pentru toți cititorii care ne urmăresc!

Paula Vârban: Cu mult drag și, de asemenea, îți mulțumesc pentru răbdare. Deși nu am candidat la vreo funcție pentru organele de conducere ale baroului, (nici nu aș avea cum deocamdată), aș avea un mesaj pentru cei care activează în domeniul juridic și nu numai: să încercăm să facem profesiile juridice mai onorabile și să încercăm să fim mai buni unii cu alții, indiferent că suntem studenți, consilieri juridici, avocați sau magistrați.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Evenimente organizate de Societatea de Ştiinţe Juridice

dezbateri.juridice.ro
Gratuit pentru membri
18 septembrie 2017, ora 19:30
Bărbulescu vs. România. Soluţia finală
conferinte.juridice.ro
Gratuit pentru membri
5 octombrie 2017
Unele aspecte privind executarea silită
Conferinţă rezervată membrilor JURIDICE.ro
* Eveniment fără taxă de participare
20 octombrie 2017
Probleme dificile de drept civil (ed. 6). Drepturile personalităţii şi protecţia datelor personale
CONFERINŢA VALERIU STOICA
23 noiembrie 2017
Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). Schimbarea stăpânului afacerii
CONFERINŢA STANCIU CĂRPENARU
ateliere.juridice.ro
Gratuit pentru membri
18 septembrie 2017
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei
20 septembrie 2017
Expertiza contabilă în dosare penale. Studii de caz
21 septembrie 2017
Curs intensiv de asigurări pentru avocaţi
22 septembrie 2017
Ordine şi răspundere în dreptul muncii
27 septembrie 2017
Spălarea de bani. Pericole concrete şi soluţii
28 septembrie 2017
Executarea silită a contractului de leasing
29 septembrie 2017
DATA PROTECTION. Regulamentul General privind Protecţia Datelor
30 septembrie 2017
Achiziţii publice de la teorie la practică
9 octombrie 2017
Apărarea drepturilor de proprietate intelectuală prin mijloace de procedură civilă
10 octombrie 2017
Dovedirea daunelor morale. Studii de caz
13 octombrie 2017
Contestaţia la executare între DA şi NU
16 octombrie 2017
CYBERCRIME
17 octombrie 2017
Arbitrajul comercial: noua procedură
25 octombrie 2017
Evaziunea fiscală. Aspecte controversate
26 octombrie 2017
Probleme şi soluţii juridice în sport
27 octombrie 2017
Cum folosim în mod eficient publicitatea mobiliară
6 noiembrie 2017
Camera preliminară. Examen jurisprudenţial
7 noiembrie 2017
Clauze abuzive în contractul de leasing
21 noiembrie 2017
Lawyers Real Life

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Return to Top ▲Return to Top ▲