Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

ICCJ. Revocarea unilaterală a mandatului. Efecte
25.05.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 391 din C. com. (art. 2032 NCC), revocarea mandatului nu poate fi făcută unilateral decât pentru justă cauză, în caz contrar, mandantul, care prin revocare întrerupe executarea mandatului, răspunde de daune-interese. În speță, reclamantul, director executiv al unei societăți pe acțiuni, și-a desfășurat activitatea în baza unui contract de mandat, raporturile juridice dintre părți fiind specifice mandatului comercial, iar nu dreptului muncii. Înalta Curte a arătat că mandatul comercial nu poate fi revocat unilateral decât dacă se dovedeşte o justă cauză, adică motive întemeiate fundamentate pe existenţa unor cauze de incapacitate sau incompatibilitate, evidenţiate prin lipsa abilităţilor manageriale sau incompetenţă, ori pe încălcarea în mod culpabil a îndatoririlor legale şi statutare ce revin mandatarului. În cadrul litigiului, Înalta Curte a reținut că revocarea mandatului nu a intervenit fără o justă cauză, revocarea fiind justificată de executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale, astfel încât mandatarul nu este îndreptăţit la plata de despăgubiri. (Decizia nr. 3963 din 11 decembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti