Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Revocarea unilaterală a mandatului. Efecte


25 mai 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 391 din C. com. (art. 2032 NCC), revocarea mandatului nu poate fi făcută unilateral decât pentru justă cauză, în caz contrar, mandantul, care prin revocare întrerupe executarea mandatului, răspunde de daune-interese. În speță, reclamantul, director executiv al unei societăți pe acțiuni, și-a desfășurat activitatea în baza unui contract de mandat, raporturile juridice dintre părți fiind specifice mandatului comercial, iar nu dreptului muncii. Înalta Curte a arătat că mandatul comercial nu poate fi revocat unilateral decât dacă se dovedeşte o justă cauză, adică motive întemeiate fundamentate pe existenţa unor cauze de incapacitate sau incompatibilitate, evidenţiate prin lipsa abilităţilor manageriale sau incompetenţă, ori pe încălcarea în mod culpabil a îndatoririlor legale şi statutare ce revin mandatarului. În cadrul litigiului, Înalta Curte a reținut că revocarea mandatului nu a intervenit fără o justă cauză, revocarea fiind justificată de executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale, astfel încât mandatarul nu este îndreptăţit la plata de despăgubiri. (Decizia nr. 3963 din 11 decembrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii