« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Nash, John Forbes Nash – a beautiful mind
26.05.2015 | Mihai Adrian HOTCA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

John Forbes Nash (născut în data de 13 iunie 1928 – decedat în 23 mai 2015) este omul de ştiinţă care, la o vârstă respectabilă şi suferind mulţi ani de o boală mintală gravă (schizofrenie paranoidă), a fost răpus, alături de soţia sa, nu de această maladie, ci de un eveniment rutier produs în New Jersey. Cei doi se pare că nu purtau centuri de siguranţă.

Cine este acest om, genial potrivit celor care i-au analizat activitatea ştiinţifică[1]?

John Nash a fost un matematician care, la vârsta de numai 22 de ani, şi-a luat doctoratul cu o lucrare de 27 de pagini ce a influenţat substanţial teoriile economice. În anul 1959 s-a îmbolnăvit de schizofrenie paranoidă şi au urmat 25 de ani de calvar (internări în spitale de psihiatrie, probleme sociale, vagabondaj şi şomaj).

În anul 1957, John Nash s-a căsătorit cu Alicia Larde (numele complet a acesteia fiind Alicia Lopez-Harrison de Lardé), dar cei doi au divorţat în 1963, rămânând prieteni, şi s-au recăsătorit în anul 2001.

Lumea ştiinţifică a fost uimită în anul 1994, când John Nash, şomer fiind, a primit premiul Nobel pentru lucrarea sa de doctorat de 27 de pagini.

John Nash a fost şi subiectul filmului A Beautiful Mind, film premiat cu un premiu Oscar, în care omul de ştiinţă a fost interpretat de actorul Russell Crowe.

Genialul şi inegalabilul John Nash, deşi a avut un destin cumplit, care i-a sorocit o boală teribilă – schizofrenia paranoidă – cu ajutorul familiei (în principal, a soţiei şi fiului său), a reuşit să facă faţă acestei greutăţi colosale şi a ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani.

John Nash a fost exemplul omului care a izbutit indiferent de vicisitudini, iar, prin teoria matematică a jocului, acesta a contribuit în mod fundamental la dezvoltarea economiei secolului XX.

Mintea minunată a lui John Nash a trecut, însă, în altă dimensiune, în ziua de 23 mai 2015, alături de spiritul neobosit al formidabilei sale soţii – Alicia.

Să ajungă în ceata celor drepţi!


[1] Pentru un articol foarte interesant despre J. Nash, a se vedea articolul Cum m-am întâlnit cu o minte sclipitoare, publicat de Vlad Mixich, în data de 29 mai 2013, pe www.hotnews.ro.


Prof. univ. dr. avocat Mihai Adrian Hotca

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD