Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influență, fals în înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Trimitere în judecată, control judiciar


27 mai 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influență, fals în înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Trimitere în judecată, control judiciar. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată:
în stare de arest la domiciliu, a inculpatului P. I. S., la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași și membru al comisiei de examinare, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
fals intelectual;
trafic de influență;
– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
fals material în înscrisuri oficiale;
uz de fals.
sub control judiciar, a inculpaților:
B. Ș. L., la data faptelor, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași și președinte al comisiei de examinare, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (patru acte materiale);
fals intelectual.
M. A., la data faptelor, jurist în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași și membră a comisiei de examinare, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
fals intelectual.
în stare de libertate, a inculpatei G. G., consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 29-30 aprilie 2014, inculpatul B. Ș. L., împreună cu inculpații P. I. S. și M. A., în calitate de președinte, respectiv membri ai comisiei, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unității medicale, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.
În continuare, comisia de examinare a semnat un proces verbal și mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată „admis”, inclusiv la proba interviului care s-a susținut în fața membrilor comisiei de examinare.
Ulterior, inculpatul B. Ș. L. a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească și persoana câștigătoare a concursului.
De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul P. I. S. a pretins și a primit de la soția candidatului declarat „admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcționar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reține o parte din bani pentru sine), promițând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soțului cumpărătoarei de influență. După ce procurorii anticorupție au fost sesizați și după efectuarea unor activități procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, inculpatul P. I. S. a returnat suma de bani respectivă.
În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câștigătoare a concursului, inculpatul B. Ș. L. a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obținându-se astfel un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă și, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unității spitalicești.
Cererea de concediu fără plată, ca de altfel și lucrarea de concurs a soțului său, a fost întocmită de către soție, la instigarea inculpatului P. I. S., acesta din urmă fiind și cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane.
În același sens, inculpatul P. I. S. a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situația nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secție externă a spitalului.
La data de 26 august 2014, inculpata G. G., în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iași, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin întocmirea cu întârziere a unui referat cu propunere de declanșare a procedurii disciplinare împotriva angajatului admis în urma concursului desfășurat în condițiile menționate mai sus, în condițiile în care cunoștea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.
Prin această acțiune, s-a produs, pe de o parte, o vătămare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, prin nesancționarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajații instituției și pe de altă parte a fost obținut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constând în considerarea perioadei mai-august 2014, ca vechime în muncă.
În luna septembrie 2014, în condițiile în care era cunoscut faptul că se declanșase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs și pentru a nu crea suspiciuni față de îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, inculpatul B. Ș. L. a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra cotei părți dintr-un imobil ce aparține inculpatului P. I. S., până la concurența sumei de 8.000 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpata D. A. G. pentru infracțiunile de cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și față de E. G. M. pentru infracțiunea de fals intelectual.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii