Declarațiile președintelui UDMR aduc atingere independenţei sistemului judiciar
27.05.2015 | JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității marți, 26 mai 2015, un comunicat cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile lui Kelemen Hunor, parlamentar și preşedinte al UDMR.
Plenul a constatat că afirmațiile susținute de președintele UDMR în cadrul Congresului UDMR, din 17 aprilie 2015, de la Cluj Napoca, în legătură cu activitatea desfăşurată de magistraţi în instrumentarea şi soluţionarea unor cauze penale concrete, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Inspecția Judiciară a efectuat verifică la sesizarea președintelui CSM, ca urmare a solicitării formulate de Nicolae Horaţius Dumbravă, membru al CSM.
Kelemen Hunor a declarat, la evenimentul menţionat: „Am adoptat legi prin care am redobândit o parte considerabilă a bunurilor care au aparţinut comunităţii maghiare, de exemplu, pădurile care au fost în proprietate colectivă şi imobilele care au aparţinut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renaţionalizării este mai mare ca oricând. România s-a angajat să restituie în natură bunurile confiscate în timpul dictaturii comuniste, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, să ofere compensaţii băneşti echitabile. Însă, momentan, constatăm că persoanele care au aplicat cu bună-credinţă legea, sunt pedepsite, iar în cazul comisiilor de restituire se aplică principiul culpabilităţii colective. Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. Marko Attila şi-a desfăşurat activitatea ani la rând în interesul comunităţii maghiare.
Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el şi să transformăm justiţia într-o instituţie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând. Dacă nu vom fi capabili să explicăm acest lucru, nu vom fi capabili să luptăm pentru dreptatea noastră, iar această situaţie va conduce la o decepţie uriaşă în rândul alegătorilor căreia îi vom cădea victimă şi noi. Trebuie să spunem răspicat că justiţia trebuie să funcţioneze, iar noi sprijinim strădania de a o face funcţională. Dar respingem generalizările şi etichetarea. Vom fi întotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptăţiţi. Statul de drept înseamnă lipsa totală a arbitrarului.”