Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Bucureşti. Evaziune fiscală, spălare de bani. Reținere, control judiciar
28.05.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT-Bucureşti. Evaziune fiscală, spălare de bani. Reținere, control judiciar.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, au efectuat, la data de 26 mai 2015, un număr de 23 de percheziţii domiciliare la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti, judeţelor Ilfov, Constanţa şi Bacău, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2009-2010, reprezentanţii legali ai SC ALFREDO FRESH SRL și SC ALFREDO FOODS SRL au constituit un grup infracţional organizat împreună cu mai multe persoane, în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a produselor alimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar.
În urma cercetărilor efectuate, în cauză, a rezultat că membrii grupului infracţional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, înfiinţând pe teritoriul României, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societăţi comerciale cu un comportament de tip fantomă, care funcționau o scurtă perioadă de timp, fiind interpuse în raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfă din Uniunea Europeană și beneficiarii finali, SC ALFREDO FRESH SRl și SC ALFREDO FOODS SRL.
Societățile cu comportament de tip „fantomă”, interpuse în lanțurile comerciale între furnizorii din spațiul comunitar şi societățile beneficiare SC ALFREDO FOODS SRL și SC ALFREDO FRESH SRL, fie nu au funcționat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavând puncte de lucru și nici salariați. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatură şi utilizate exclusiv pentru primirea corespondenței.
În activitatea infracţională, aceste societăţi comerciale au fost folosite pentru a simula tranzacţii comerciale, fiind interpuse între un furnizor extern și societatea care reprezenta adevăratul beneficiar al tranzacţiei. După o perioadă de timp, societăţile erau cesionate, de regulă tot unor cetățeni străini care deţineau calitatea de asociat/administrator la mai multe societăți comerciale şi care părăseau teritoriul țării la scurt timp după preluarea societăților.
Societăţile erau înfiinţate, de regulă, pe numele unor persoane greu de identificat, având cetăţenie străină sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infracțional, care acceptau să figureze în calitate de asociat/administrator, în schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul produs de către cele două societăţi comerciale prin eludarea plăţii către bugetul de stat a impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată este de aproximativ 12.000.000 euro.

La data de 26 mai 2015, procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus luarea măsurii preventive a reținerii, pe o durată de 24 ore, faţă de inculpaţii L. C.,V. M., D. M. C. (asociat și administrator la SC ALFREDO FOODS SRL) şi N. F. D. (asociat și administrator la SC ALFREDO FOODS SRL).

La data de 27 mai 2015, s-a propus Tribunalului București – Secția I Penală luarea măsurii arestului preventiv pe o durată de 30 zile față de cei patru inculpați, anterior menționați.

Totodată, procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, față de inculpații S. A. H. H., P. M., A. M. A H J., K. C., T. F., K. M., B. E. D., N. M. D. şi S. I. M..

Menționăm faptul că, în cauză, sunt cercetate și alte persoane, inclusiv în calitate de suspecți, urmând a se stabili participația penală și vinovăția fiecărui membru a grupului infracțional investigat în prezenta cauză.

În cauză, s-au dispus măsurile care se impun în vederea luării măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea recuperării prejudiciului.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și Constanța, lucrătorilor antifraudă din cadrul Direcției Generale de Luptă Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cât și ai Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.