Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Fiscalitate, SELECTED

Procedura judecătorească derulată în timp record de RADU ŞI ASOCIAŢII SPRL aduce o nouă interpretare a art. 148^1 din Codul de procedură fiscală

28 mai 2015 | JURIDICE.ro

Activitatea unuia dintre cei mai mari operatori de produse accizabile din România a fost reluată ca urmare a hotărârii judecătoreşti obţinute de RADU ŞI ASOCIAŢII SPRL, casa de avocatură asociată EY în România. În speţă, Curtea de Apel București a admis acțiunea de suspendare a măsurii de anulare temporară a autorizației de antrepozit fiscal a acestui operator, acceptând în premieră interpretarea art. 148^1 din Codul de procedură fiscală propusă de avocaţi.

Direcția generală a Vămilor dispusese suspendarea autorizației de antrepozit fiscal administrat de operatorul în cauză. Echipa de avocați din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII a reușit să obțină în fața Curții de Apel București, în timp record, suspendarea acestei măsuri administrative. Întreaga procedură în fața instanțelor de judecată a durat doar 19 zile și a avut ca finalitate re-activarea autorizaţiei de antrepozit fiscal al operatorului.

Emanuel Băncilă, liderul practicii de litigii fiscale din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII, declară: “Prin această reușită, echipa de litigii fiscale din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII își consolidează poziția de lider în practica litigiilor fiscale, adăugând o nouă victorie portofoliului impresionant de succese în disputele pe speţe fiscale.

Această decizie reprezintă un moment important în interpretarea dispozițiilor art. 1481 Cod procedură fiscală și contrazice punctul de vedere oficial al autorităţilor fiscale conform căruia o creanță fiscală a cărei executare silită este suspendată prin depunerea unei scrisori de garanție bancară este în continuare exigibilă. Imposibilitatea de a solicita executarea silită duce la pierderea caracterului exigibil al creanței fiscale. O interpretare contrară ar duce la discriminarea contribuabililor care funcționează în baza unei autorizații, întrucât depunerea unei scrisori de garanție bancară nu ar avea niciun efect asupra acestui ultim tip de contribuabili. Astfel, aceștia din urmă s-ar vedea siliți să plătească benevol o creanță fiscală de teama pierderii autorizației de funcționare, deși au constituit în prealabil o garanție care acoperă 100% valoarea creanței fiscale pretinse.

Echipa specializată în litigii fiscale condusă de Emanuel Băncilă a mai avut o reușită de acest gen în anul 2012, când a obținut în mod irevocabil redeschiderea unei rafinării operată de PrioBiocombustibil (societate deținută de grupurile Bunge şi Martifer), după ce autorizația de antrepozit fiscal a acestei rafinării fusese revocată în prealabil de către autoritățile fiscale.

Despre RADU ŞI ASOCIAŢII

RADU ŞI ASOCIAŢII este casa de avocatură asociată EY în România, fiind în momentul de față jucătorul principal în ceea ce privește litigiile fiscale. Practica de litigii fiscale a crescut exponențial, aceasta ajungând la o echipă de 10 avocați într-un an și jumătate. Practica beneficiază de colaborarea și suportul permanent din partea consultanţilor fiscali din cadrul EY România, asigurându-se clienților o abordare pluridisciplinară. Întreaga echipă a RADU ŞI ASOCIAŢII numără în prezent 22 de avocați, specializați atât în consultanță juridică de afaceri, cât și în litigii fiscale, administrative şi comerciale.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică