Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura judecătorească derulată în timp record de RADU ŞI ASOCIAŢII SPRL aduce o nouă interpretare a art. 148^1 din Codul de procedură fiscală
28.05.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate profesioniști, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Activitatea unuia dintre cei mai mari operatori de produse accizabile din România a fost reluată ca urmare a hotărârii judecătoreşti obţinute de RADU ŞI ASOCIAŢII SPRL, casa de avocatură asociată EY în România. În speţă, Curtea de Apel București a admis acțiunea de suspendare a măsurii de anulare temporară a autorizației de antrepozit fiscal a acestui operator, acceptând în premieră interpretarea art. 148^1 din Codul de procedură fiscală propusă de avocaţi.

Direcția generală a Vămilor dispusese suspendarea autorizației de antrepozit fiscal administrat de operatorul în cauză. Echipa de avocați din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII a reușit să obțină în fața Curții de Apel București, în timp record, suspendarea acestei măsuri administrative. Întreaga procedură în fața instanțelor de judecată a durat doar 19 zile și a avut ca finalitate re-activarea autorizaţiei de antrepozit fiscal al operatorului.

Emanuel Băncilă, liderul practicii de litigii fiscale din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII, declară: “Prin această reușită, echipa de litigii fiscale din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII își consolidează poziția de lider în practica litigiilor fiscale, adăugând o nouă victorie portofoliului impresionant de succese în disputele pe speţe fiscale.

Această decizie reprezintă un moment important în interpretarea dispozițiilor art. 1481 Cod procedură fiscală și contrazice punctul de vedere oficial al autorităţilor fiscale conform căruia o creanță fiscală a cărei executare silită este suspendată prin depunerea unei scrisori de garanție bancară este în continuare exigibilă. Imposibilitatea de a solicita executarea silită duce la pierderea caracterului exigibil al creanței fiscale. O interpretare contrară ar duce la discriminarea contribuabililor care funcționează în baza unei autorizații, întrucât depunerea unei scrisori de garanție bancară nu ar avea niciun efect asupra acestui ultim tip de contribuabili. Astfel, aceștia din urmă s-ar vedea siliți să plătească benevol o creanță fiscală de teama pierderii autorizației de funcționare, deși au constituit în prealabil o garanție care acoperă 100% valoarea creanței fiscale pretinse.

Echipa specializată în litigii fiscale condusă de Emanuel Băncilă a mai avut o reușită de acest gen în anul 2012, când a obținut în mod irevocabil redeschiderea unei rafinării operată de PrioBiocombustibil (societate deținută de grupurile Bunge şi Martifer), după ce autorizația de antrepozit fiscal a acestei rafinării fusese revocată în prealabil de către autoritățile fiscale.

Despre RADU ŞI ASOCIAŢII

RADU ŞI ASOCIAŢII este casa de avocatură asociată EY în România, fiind în momentul de față jucătorul principal în ceea ce privește litigiile fiscale. Practica de litigii fiscale a crescut exponențial, aceasta ajungând la o echipă de 10 avocați într-un an și jumătate. Practica beneficiază de colaborarea și suportul permanent din partea consultanţilor fiscali din cadrul EY România, asigurându-se clienților o abordare pluridisciplinară. Întreaga echipă a RADU ŞI ASOCIAŢII numără în prezent 22 de avocați, specializați atât în consultanță juridică de afaceri, cât și în litigii fiscale, administrative şi comerciale.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti