Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Procedura judecătorească derulată în timp record de RADU ŞI ASOCIAŢII SPRL aduce o nouă interpretare a art. 148^1 din Codul de procedură fiscală
28.05.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Activitatea unuia dintre cei mai mari operatori de produse accizabile din România a fost reluată ca urmare a hotărârii judecătoreşti obţinute de RADU ŞI ASOCIAŢII SPRL, casa de avocatură asociată EY în România. În speţă, Curtea de Apel București a admis acțiunea de suspendare a măsurii de anulare temporară a autorizației de antrepozit fiscal a acestui operator, acceptând în premieră interpretarea art. 148^1 din Codul de procedură fiscală propusă de avocaţi.

Direcția generală a Vămilor dispusese suspendarea autorizației de antrepozit fiscal administrat de operatorul în cauză. Echipa de avocați din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII a reușit să obțină în fața Curții de Apel București, în timp record, suspendarea acestei măsuri administrative. Întreaga procedură în fața instanțelor de judecată a durat doar 19 zile și a avut ca finalitate re-activarea autorizaţiei de antrepozit fiscal al operatorului.

Emanuel Băncilă, liderul practicii de litigii fiscale din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII, declară: “Prin această reușită, echipa de litigii fiscale din cadrul RADU ŞI ASOCIAŢII își consolidează poziția de lider în practica litigiilor fiscale, adăugând o nouă victorie portofoliului impresionant de succese în disputele pe speţe fiscale.

Această decizie reprezintă un moment important în interpretarea dispozițiilor art. 1481 Cod procedură fiscală și contrazice punctul de vedere oficial al autorităţilor fiscale conform căruia o creanță fiscală a cărei executare silită este suspendată prin depunerea unei scrisori de garanție bancară este în continuare exigibilă. Imposibilitatea de a solicita executarea silită duce la pierderea caracterului exigibil al creanței fiscale. O interpretare contrară ar duce la discriminarea contribuabililor care funcționează în baza unei autorizații, întrucât depunerea unei scrisori de garanție bancară nu ar avea niciun efect asupra acestui ultim tip de contribuabili. Astfel, aceștia din urmă s-ar vedea siliți să plătească benevol o creanță fiscală de teama pierderii autorizației de funcționare, deși au constituit în prealabil o garanție care acoperă 100% valoarea creanței fiscale pretinse.

Echipa specializată în litigii fiscale condusă de Emanuel Băncilă a mai avut o reușită de acest gen în anul 2012, când a obținut în mod irevocabil redeschiderea unei rafinării operată de PrioBiocombustibil (societate deținută de grupurile Bunge şi Martifer), după ce autorizația de antrepozit fiscal a acestei rafinării fusese revocată în prealabil de către autoritățile fiscale.

Despre RADU ŞI ASOCIAŢII

RADU ŞI ASOCIAŢII este casa de avocatură asociată EY în România, fiind în momentul de față jucătorul principal în ceea ce privește litigiile fiscale. Practica de litigii fiscale a crescut exponențial, aceasta ajungând la o echipă de 10 avocați într-un an și jumătate. Practica beneficiază de colaborarea și suportul permanent din partea consultanţilor fiscali din cadrul EY România, asigurându-se clienților o abordare pluridisciplinară. Întreaga echipă a RADU ŞI ASOCIAŢII numără în prezent 22 de avocați, specializați atât în consultanță juridică de afaceri, cât și în litigii fiscale, administrative şi comerciale.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.