Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Ultimul curs cu PATER FAMILIAS
28.05.2015 | Claudia PREDOANĂ

Secţiuni: Opinii, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Despre Seria a III-a s-au spus și se vor spune multe povești. Există legende cum că ar fi mult mai  greu, că profesorii sunt severi, că suntem izolați de celelate serii.

Ai picat la seria a III-a? Nașpa. Poți să te transferi dacă te căsătorești cu cineva din altă serie.

Dupa primul an de seria a III-a am realizat că, de fapt, suntem privilegiați. La seria noastra nu e mai greu, e  provocator; profesorii nu sunt severi, ci preocupați de performanța noastră; nu suntem izolați de celelalte serii, suntem o serie mult mai compactă.

Dan-OanceaPoate cel mai mare atu al nostru este că suntem pe cale să terminăm un an în care ne-am aflat sub aripa protectoare a unui om deosebit, Decanul nostru de serie, prof. dr. Dan Oancea.

ULTIMUL CURS
Când a intrat ne-a copleșit de permanenta-i grijă: ce ați făcut la colocvii? V-ați descurcat, nu? 

Ne așteptam la un rămas-bun special; am primit o adevarată lecție de viață.

Vă mulțumesc pentru că ați dovedit că sunteți conștienți de opțiunea făcută. V-ați autotestat și ați ajuns la concluzia că ați ales foarte bine facultatea. Sper să vă urmăriți în continuare interesul. Cred că am o datorie de onoare să vă dau câteva sfaturi.

1. CONSTRUIȚI-VĂ VIITORUL CU MÂNUȚELE ȘI MINTEA VOASTRĂ

Dupa ce veți finaliza anii de facultate, veți observa că aveți un mare handicap. Sunteți prezumați ca fiind foarte buni. Pentru că veți fi absolvenți ai Universității din București, oamenii au așteptări mari de la voi. Trebuie să aveți în subconștient reprezentarea cuiva care vă urmărește – reprezentarea obiectivă – ca să puteți să vă cenzurați acțiunea și inacțiunea, drumul în viitor. Ziua are 24 de ore pentru toți. E foarte important să vă păstrați sănătatea, să vă echilibrați orarul biologic și intelectual pentru a putea face de toate.

2. NU E SUFICIENT SĂ ȘTIȚI UNDE SĂ CĂUTAȚI

Să nu vă puneți nicio speranță în sintagma “meseria se fură”;  voi nu vă pregătiți pentru o meserie, vă pregătiți pentru o profesie. Trebuie să fiți foarte responsabili. Nu e suficient să știți unde să căutați. Să privești dincolo de cantitate și să vezi ideea e foarte bine; însă sunt lucruri ce nu pot fi reformulate și care trebuie învățate ca atare.  Nu veți mai putea să învățați ca în facultate. Nu veți mai avea posibilitățile pe care le aveți acum, iar timp, cu atât mai puțin.

3. REAȘEZAREA ÎN SOCIETATE NE FORȚEAZĂ SĂ NE MODIFICĂM ACȚIUNEA

Oricât v-ați dori să vă specializați pe un domeniu de nișă (sigur, cui nu i-ar plăcea să se specializeze pe un domeniu mai îngust, care să nu presupună foarte mare efort), viața nu e așa ușoară. Reașezarea în societate ne obligă sa ne modificăm acțiunea. Dacă nu avem grijă de o cultură generală în care să menținem contactul cu celelalte zone în care nu activăm efectiv, vom avea dificultăți.

4. CONDUITA FIREASCĂ ȘI INTERUMANĂ COMBINATĂ CU INIȚIATIVĂ,  ASUMARE ȘI DISPONABILITATEA  DE A FACE VOLUNTARIAT VĂ VOR AJUTA

Vă urez să aveți mare încredere în voi, dar să nu fie exagerată. Să vă adaptați încrederea la posibilitățile voastre de echilibru. Încercați să aveți inițiativă! într-o lume care e departe de lumea lucrului bine făcut sunt foarte apreciați oamenii care au inițiaitvă. Vă va ajuta să ieșiti în evidență. Comportați-vă normal. Normalitatea a devenit o situație excepțională.

5. CULTIVAȚI LEGăTURILE DINTRE VOI

Să vă păstrați legaturile între voi, să le cultivați, să vă orgaizați în continuare acțiuni, să nu vă îndepărtați unii de alții. Rămâneți oameni. După 10  ani vă veți întâlni la facultate să vă serbațiîntâlnirea cu viața voastră de atunci care se va raporta la oameni, nu la clădiri. Legați prietenii. Încercați să transformați  studiul academic într-o bucurie. 

Succes în viață! În fiecare seară când puneți capul pe pernă să puteți dormi liniștiți; să vă bucurați de familiile pe care vi le veți întemeia, cărțile pe care le veți scrie și casele pe care le veți construi. 

Din seria oamenilor care mă inspiră. S-a terminat, firesc, cu aplauze și câteva suspine. Momentul acela când liniștea nu trebuie umplută cu nimic…

* Redarea este aproximativă cu discursul original.

„Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiți.”
Blaise Pascal

Claudia Predoană
Student, Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti