Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Ultimul curs cu PATER FAMILIAS


28 mai 2015 | Claudia PREDOANĂ
Secţiuni: Opinii, Universitaria
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Despre Seria a III-a s-au spus și se vor spune multe povești. Există legende cum că ar fi mult mai  greu, că profesorii sunt severi, că suntem izolați de celelate serii.

Ai picat la seria a III-a? Nașpa. Poți să te transferi dacă te căsătorești cu cineva din altă serie.

Dupa primul an de seria a III-a am realizat că, de fapt, suntem privilegiați. La seria noastra nu e mai greu, e  provocator; profesorii nu sunt severi, ci preocupați de performanța noastră; nu suntem izolați de celelalte serii, suntem o serie mult mai compactă.

Dan-OanceaPoate cel mai mare atu al nostru este că suntem pe cale să terminăm un an în care ne-am aflat sub aripa protectoare a unui om deosebit, Decanul nostru de serie, prof. dr. Dan Oancea.

ULTIMUL CURS
Când a intrat ne-a copleșit de permanenta-i grijă: ce ați făcut la colocvii? V-ați descurcat, nu? 

Ne așteptam la un rămas-bun special; am primit o adevarată lecție de viață.

Vă mulțumesc pentru că ați dovedit că sunteți conștienți de opțiunea făcută. V-ați autotestat și ați ajuns la concluzia că ați ales foarte bine facultatea. Sper să vă urmăriți în continuare interesul. Cred că am o datorie de onoare să vă dau câteva sfaturi.

1. CONSTRUIȚI-VĂ VIITORUL CU MÂNUȚELE ȘI MINTEA VOASTRĂ

Dupa ce veți finaliza anii de facultate, veți observa că aveți un mare handicap. Sunteți prezumați ca fiind foarte buni. Pentru că veți fi absolvenți ai Universității din București, oamenii au așteptări mari de la voi. Trebuie să aveți în subconștient reprezentarea cuiva care vă urmărește – reprezentarea obiectivă – ca să puteți să vă cenzurați acțiunea și inacțiunea, drumul în viitor. Ziua are 24 de ore pentru toți. E foarte important să vă păstrați sănătatea, să vă echilibrați orarul biologic și intelectual pentru a putea face de toate.

2. NU E SUFICIENT SĂ ȘTIȚI UNDE SĂ CĂUTAȚI

Să nu vă puneți nicio speranță în sintagma “meseria se fură”;  voi nu vă pregătiți pentru o meserie, vă pregătiți pentru o profesie. Trebuie să fiți foarte responsabili. Nu e suficient să știți unde să căutați. Să privești dincolo de cantitate și să vezi ideea e foarte bine; însă sunt lucruri ce nu pot fi reformulate și care trebuie învățate ca atare.  Nu veți mai putea să învățați ca în facultate. Nu veți mai avea posibilitățile pe care le aveți acum, iar timp, cu atât mai puțin.

3. REAȘEZAREA ÎN SOCIETATE NE FORȚEAZĂ SĂ NE MODIFICĂM ACȚIUNEA

Oricât v-ați dori să vă specializați pe un domeniu de nișă (sigur, cui nu i-ar plăcea să se specializeze pe un domeniu mai îngust, care să nu presupună foarte mare efort), viața nu e așa ușoară. Reașezarea în societate ne obligă sa ne modificăm acțiunea. Dacă nu avem grijă de o cultură generală în care să menținem contactul cu celelalte zone în care nu activăm efectiv, vom avea dificultăți.

4. CONDUITA FIREASCĂ ȘI INTERUMANĂ COMBINATĂ CU INIȚIATIVĂ,  ASUMARE ȘI DISPONABILITATEA  DE A FACE VOLUNTARIAT VĂ VOR AJUTA

Vă urez să aveți mare încredere în voi, dar să nu fie exagerată. Să vă adaptați încrederea la posibilitățile voastre de echilibru. Încercați să aveți inițiativă! într-o lume care e departe de lumea lucrului bine făcut sunt foarte apreciați oamenii care au inițiaitvă. Vă va ajuta să ieșiti în evidență. Comportați-vă normal. Normalitatea a devenit o situație excepțională.

5. CULTIVAȚI LEGăTURILE DINTRE VOI

Să vă păstrați legaturile între voi, să le cultivați, să vă orgaizați în continuare acțiuni, să nu vă îndepărtați unii de alții. Rămâneți oameni. După 10  ani vă veți întâlni la facultate să vă serbațiîntâlnirea cu viața voastră de atunci care se va raporta la oameni, nu la clădiri. Legați prietenii. Încercați să transformați  studiul academic într-o bucurie. 

Succes în viață! În fiecare seară când puneți capul pe pernă să puteți dormi liniștiți; să vă bucurați de familiile pe care vi le veți întemeia, cărțile pe care le veți scrie și casele pe care le veți construi. 

Din seria oamenilor care mă inspiră. S-a terminat, firesc, cu aplauze și câteva suspine. Momentul acela când liniștea nu trebuie umplută cu nimic…

* Redarea este aproximativă cu discursul original.

„Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiți.”
Blaise Pascal

Claudia Predoană
Student, Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro