Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

UNBR. Apel către instituțiile abilitate pentru verificarea ofițerilor acoperiți din justiție
29.05.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității joi, 28 mai 2015, apelul Comisiei Permanente UNBR, întrunită în ședința din 22-23 mai, adresat instituțiilor statului abilitate prin lege pentru verificarea și retragerea ofițerilor acoperiți din justiție.

Apelul integral:

Comisia Permanentă a UNBR consideră că este esențială pentru asigurarea credibilității actului de justiție verificarea individuală a tuturor declarațiilor pe proprie răspundere date de magistrați, în sensul că nu sunt colaboratori de niciun fel ai serviciilor de informații.

Comisia Permanentă a UNBR apreciază că un astfel de demers trebuie înfăptuit fără întârziere, cu atât mai mult cu cât suspiciunile din spațiul public privind existența ofițerilor acoperiți în justiție și intervenția serviciilor secrete în actul de justiție induc ideea că magistrații nu ar fi independenți.

Comisia Permanentă a UNBR reiterează și susține apelul de sprijin al demersurilor inițiate de Consiliul Superior al Magistraturii și de organizațiile profesionale ale magistraților, apel pe care UNBR l-a dat publicității anterior ședinței Comisiei Permanente și care s-a întemeiat pe considerentul că principiul fundamental al accesului cetățeanului la justiție are substanță numai în condițiile în care justiția este independentă și imună la orice influențe din exterior.

Comisia Permanentă a UNBR a decis să mențină pe agenda Consiliului UNBR propunerile cuprinse în scrisoarea deschisă a domnului avocat Corneliu-Liviu Popescu privind adoptarea de către organele profesiei a unei hotărâri obligatorii prin care avocații, cu prioritate cei aleși în organele de conducere ale profesiei de avocat de la nivelul barourilor și la nivelul UNBR să depună, anual, declarația că nu fac parte și nu își desfășoară activitatea acoperit în structura instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale sau ale structurilor ministeriale interne de informații, polițist lucrând sub acoperire, investigator sub acoperire, lucrător operativ în cadrul poliției judiciare sau al organelor de stat care desfășoară activități de informații, colaborator cu o altă identitate decât cea reală al organelor de urmărire penală, informator al organelor de urmărire penală sau informator al poliției.

Comisia Permanentă a UNBR reafirmă că apărarea secretului profesional al avocatului – valoare supremă a independenței reale a profesiei și, totodată, o garanție a dreptului fundamental a cetățenilor la un proces echitabil – impune implicarea organelor profesiei de avocat în toate demersurile instituționale necesare, inclusiv în vederea creării cadrului normativ specific pentru garantarea respectării confidențialității raportului dintre avocat și clientul său.

pentru Comisia Permanentă a U.N.B.R.,
PREȘEDINTE,
Av. dr. Gheorghe FLOREA


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.