Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de vânzare-cumpărare încheiat în baza unei hotărâri AGA constatată ulterior nulă absolut. Efecte


29 mai 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care s-a constatat nulitatea absolută a unei hotărâri AGA care a stat la baza încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, acest fapt nu poate produce consecinţe juridice cu privire la întrunirea condiţiilor de validitate ale contractului, un astfel de act juridic putând fi sancţionat cu nulitate doar pentru cauze care privesc condiţiile de fond şi de formă de la data încheierii acestuia. În speţă, instanţa a reţinut că încheierea contractului de vânzare-cumpărare s-a făcut cu mult timp înainte ca hotărârea de anulare a hotărârii AGA să devină irevocabilă (12 ani înainte), astfel că efectele constatării nulităţii absolute a hotărârii AGA nu pot fi extinse asupra verificării condiţiilor de validitate ale contractului, deoarece la data încheierii acestuia condiţiile de validitate erau îndeplinite. Înalta Curte a menţionat că o astfel de cerere nu poate fi primită şi pentru faptul că ar încălca principiul securităţii raporturilor juridice civile, având în vedere distanţa mare, în timp, între data încheierii contractului şi data rămânerii irevocabile a hotărârii de anulare a hotărârii AGA. (Decizia nr. 254 din 29 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contract de vânzare-cumpărare)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică