Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de vânzare-cumpărare încheiat în baza unei hotărâri AGA constatată ulterior nulă absolut. Efecte
29.05.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, Drept civil, Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care s-a constatat nulitatea absolută a unei hotărâri AGA care a stat la baza încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, acest fapt nu poate produce consecinţe juridice cu privire la întrunirea condiţiilor de validitate ale contractului, un astfel de act juridic putând fi sancţionat cu nulitate doar pentru cauze care privesc condiţiile de fond şi de formă de la data încheierii acestuia. În speţă, instanţa a reţinut că încheierea contractului de vânzare-cumpărare s-a făcut cu mult timp înainte ca hotărârea de anulare a hotărârii AGA să devină irevocabilă (12 ani înainte), astfel că efectele constatării nulităţii absolute a hotărârii AGA nu pot fi extinse asupra verificării condiţiilor de validitate ale contractului, deoarece la data încheierii acestuia condiţiile de validitate erau îndeplinite. Înalta Curte a menţionat că o astfel de cerere nu poate fi primită şi pentru faptul că ar încălca principiul securităţii raporturilor juridice civile, având în vedere distanţa mare, în timp, între data încheierii contractului şi data rămânerii irevocabile a hotărârii de anulare a hotărârii AGA. (Decizia nr. 254 din 29 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contract de vânzare-cumpărare)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti