BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
Print Friendly, PDF & Email

Guvernul a decis să renunțe, deocamdată, la reconsiderarea activităților independente în activități dependente

29.05.2015 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității vineri, 29 mai 2015, un comunicat cu privire la decizia Guvernului de a renunța la dispoziția prevăzută în proiectul de modificare a Codului fiscal în legătură cu impozitarea profesiilor liberale.

Comunicatul integral:

”HG nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015, nu mai conține dispoziția prevăzută în proiect, care abroga punctul 1 din acest act normativ, potrivit căreia: ”(…) Activitățile desfășurate în mod independent, în condițiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum și drepturile de autor și drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activități dependente (…)”.

Astfel, această excepție rămâne în vigoare și organul de inspecție fiscală nu va putea reconsidera veniturile obținute din desfășurarea unei profesii liberale ca fiind exercitate în mod dependent, care ar fi permis încadrarea profesiei de avocat în şablonul relaţiilor de tip „angajat-angajator”, specifice Codului muncii, cu încălcarea flagrantă a principiului independenței avocatului și cu consecințe grave asupra înfăptuirii statului de drept.

Această corecție a actului normativ este, în mare măsură, și un rezultat al eforturilor depuse de UNBR de a explica autorităților, prin scrisori deschise și memorii, că o asemenea concepție încalcă principiul independenței profesiei de avocat și contravine legilor în vigoare.

UNBR a solicitat, în mai multe rânduri, armonizarea proiectelor din legislația fiscală cu legislaţia specială care guvernează profesia de avocat, prin luarea în considerare a particularităţilor organizării şi funcţionării acestei profesii liberale, prevăzute prin lege şi care exclude aplicarea pentru avocaţi a unui regim juridic propriu celui reglementat de Codul Muncii.

A se vedea:
1. SCRISOAREA DESCHISĂ a Uniunii Naţionale a Barourilor din România („UNBR”) referitor la proiectele de acte normative în domeniul fiscal, care încalcă principul independenței profesiei de avocat, adresată Primului-Ministru al României, domnul Victor-Viorel Ponta, Ministrului Finanțelor Publice, domnul Eugen Orlando Teodorovici, domnului deputat Viorel Ştefan, preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, domnului notar Liviu-Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor

2. MEMORIUL prin care U.N.B.R. argumentează solicitarea expresă ca în procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal să se prevadă expres că activitatea pe care avocații o desfășoară în modalitățile de exercitare a profesiei reglementate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și Statutul Profesiei de avocat nu poate fi tratată ca „activitate dependentă” în sensul art. 7 pct. 1 din Proiectul Codului Fiscal în forma adoptată de Senat.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week