Secţiuni » Materii / Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept civil Dreptul mediului Opinii Sustenabilitate

Magistris de jure: Prof. univ. dr. Ernest Lupan, doctrinar al dreptului civil şi al dreptului protecţiei mediului

1 iunie 2015 | Cristian COLCERIU

Motto: A fi prudent în gândire şi corect în fapte. – E Lupan

Câți dintre juriștii actuali nu au studiat diversele instituţii ale dreptului civil, sau măcar nu au răsfoit cu interes cursuri, manuale, monografii, îndrumare, tratate de drept civil și de dreptul mediului semnate de Ernest Lupan? Cine dintre cei care l-au cunoscut îndeaproape nu a regăsit cu satisfacție, în culegeri de studii sau în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, numele acestui apreciat profesor care a predat decenii la rând știința juridică la Universitatea din Cluj-Napoca.

Juristul de catedră a pregătit zeci de generații de specialiști în drept, a fost conducător de doctorat și membru în numeroase comisii doctorale ale facultăţilor de drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Universităţii din Bucureşti, Universităţii A. I. Cuza din Iaşi, Universităţii de Vest din Timişoara etc.

Într-un cadru festiv, în 2009, îmi amintesc că, împreună cu profsorul Gheorghe Boboș, l-am sărbătorit pe profesorul Enest Lupan, alături de profesorul Matei Basarb, care atunci, în același an, împlineau 80 de ani. Printre evocări, la fel de stenic și jovial, Ernest Lupan transmitea ambiții, proiecte și activități de cercetare pe care continua să le deruleze pe tărâm juridic, cu o modestie demnă pentru o personalitate a vieţii juridice românesti. Despre știința de carte și omenia lui Ernest Lupan, profesorul Liviu Pop nota confesiv, descriindu-l ca „un mare jurist, om de ştiinţă remarcabil şi de înaltă ţinută. Analiza onestă a operei sale ştiinţifice ne permite celor de bună-credinţă să constatăm soliditatea cunoştinţelor de specialitate pe care şi-a fundamentat durabil întregul demers de investigare şi cercetare a dreptului, examenul retrospectiv şi viziunea prospectivă asupra realităţilor vieţii juridice; întreaga sa creaţie ştiinţifică se remarcă prin acurateţe ideatică şi obiectivitate, prin provocare şi accesibilitate, fără a exclude alteritatea ştiinţifică, prin claritate, prin rigoarea conceptelor şi accesibilitatea lor, atribute specific doar oamenilor de ştiinţă adevăraţi şi creativi. Profesorul Lupan Ernest este însă şi un om adevărat, cu însuşiri dintre cele mai alese. Dintotdeauna i-am admirat discreţia, devotamentul, tenacitatea, perseverenţa, liniştea şi puterea de a-i asculta pe ceilalţi şi de a-i respecta, prietenia sinceră, deloc conjuncturală, caldă şi totuşi lipsită de orice tămâiere interesată. Într-un cuvânt, a dat dovadă întotdeauna de prietenie, exigenţă şi de tărie de caracter. Ne-a învăţat pe toţi că răsplata prieteniei este prietenia, răsplata autoexigenţei este exigenţa şi răsplata caracterului este caracterul”.

Reputaţia de mentor al multor generaţii de specialişti în dreptul civil şi-a cucerit-o activând vreme de peste 5 decenii în învăţămantul juridic superior din Cluj şi din ţară. Gândirea şi competenţa profesorului s-a obiectivat în preocuparea constantă pentru dezvoltatea şi perfecţionarea exigenţelor de fond şi de formă ale doctrinei şi practicii judiciare, în pertinente analize, temeinic documentate jurisprudenţial, în strălucite demonstraţii de raţionament juridic, în abordări didactice şi epistemologice inedite de natură interdisciplinară, precum şi în semnificative monografii, tratate şi cursuri de specialitate. Integrat în arealul extins al preocupărilor definite de fondul activ şi pasiv al cunoaşterii şi valorizării dreptului privat şi a celui public, Ernest Lupan a abordat cu obiectivitate ştiinţifică principiile care domină sistemul juridic contemporan, a evidenţiat problemele, imperfecţiunile şi contradicţiile ordinii de drept, a oferit soluţii diferitelor probleme apărute în jurisprudenţă şi a elaborat un solid corpus de concepţii, teorii, soluţii şi lucrări care conferă unitate şi semnificaţie integratoare gândirii juridice.

Biografia densă a juristului imagist Ernest Lupan, născut în 4 ianuarie 1929, s-a configurat din acumulările formative ale unei pregătiri universitare, de care a avut parte mai întâi la Facultatea de Filosofie (1951) şi apoi de pe urma studiilor absolvite la Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj, în 1953. Activitatea didactic-universitară şi-a început-o la Bucureşti, de unde, după obţinerea doctoratului în ştiinţe juridice, se transferă, în 1958, la Universitatea din Cluj, unde a parcurs toate treptele ierarhiei universitare şi a îndeplinit funcţiile de prodecan (1964-1981) şi şef al catedrei de Drept privat (1991-1993).

Afirmat în comunitatea profesioniştilor dreptului civil, Ernest Lupan s-a remarcat prin priceperea şi rafinamentul intelectual al prestaţiei didactice, prin acea elegantia juris cu atribute pascaliene, care l-a individualizat ca specialist în expunerea dreptului privat modern.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Ataşat tradiţiei de gândire şi prestigioşilor precursori ai şcolii clujene de drept, civilistul a întreprins în lucrările sale multiple teoretizări menite a sintetiza ampla şi complexa materie a dreptului civil prezentată într-o concepţie unitară, fundamentată temeinic şi documentată ştiinţific, orientată constant către elaborarea și adoptarea unei legislaţii moderne, compatibilă cu legislaţia de drept privat a statelor europene. În cariera sa vastă a tratat dreptul civil ca pe una din acele ramuri de drept în cadrul căreia pot fi mereu adâncite cercetările teoretice în privinţa multora dintre instituţiile juridice şi a cuprins în aria conceputală o problematică diversă, de la actul juridic civil până la teoria subiectelor de drept civil, statutul legal al persoanelor fizice, regimul juridic al persoanelor juridice, trăsăturile esenţiale şi specifice ale normelor, raporturilor şi instituţiilor de drept civil ş.a., aducând contribuţii elevate la îmbogăţirea bibliografiei juridice româneşti. De-a lungul anilor, a aprofundat, a predat şi a seminarizat disciplinele drept civil, drept cooperatist, drept agrar, drept funciar şi dreptul mediului, înlesnind mai buna înţelegere a numeroaselor reglementări, legităţi şi dispoziţii referitoare la natura relaţiilor sociale civile.

A scris mult, a elaborat concentrat şi a publicat peste 170 de lucrări, 20 manuale şi cursuri universitare, monografii, tratate şi studii de specialitate cu impact şi vizibilitate, ilustrând ultimele tendinţe doctrinare române şi străine prezentate din perspectiva dreptului comparat. Opera sa juridică, de autor prolific care a contribuit semnificativ la dezvoltarea teoriei dreptului civil în ansamblu şi la valorificarea patrimoniului atât de vast al ştiinţei dreptului civil, include numeroase lucrări de referinţă: Drept cooperatist agricol (1970); Drept civil. Drepturile reale principale (1977); Dreptul mediului. Dicţionar de protecţia mediului (1971); Drept cooperatist (1983); Drept funciar (1983); Drept civil. Persoanele (1988); Drept civil. Persoana fizică; (1993); Dreptul mediului (1993); Drept civil. Persoana juridică (1994); Drept civil. Partea generală (1995); Drept civil român. Subiectele raportului juridic civil (1996); Dreptul mediului. Tratat, vol. I (1996), vol. II (1997); Dicţionar de protecţia mediului (1997); Dreptul mediului (2001); Introducere în Dreptul civil (2003); Răspunderea civilă (2003); Teoria generală a obligaţiilor civile (2005); Drept civil – Partea generală. Scheme (2006); Tratat de drept civil român. Partea generală, vol. I. (2006); Tratat de drept civil român, vol. II (2007); Teoria generală a obligaţiilor civile (2008); Tratat de dreptul protecţiei mediului (2009); Persoanele în concepția Noului Cod civil (2012).

În sistemul nostru juridic şi în învăţămîntul universitar, Ernest Lupan s-a numărat printre primii teoreticieni interesaţi de fundamentarea dreptului protecţiei mediului, care au consacrat abordări doctrinare punctuale problemelor şi legislaţiei privind protecţia mediului derivate din planul cazuisticii, comentând speţe şi formulând observaţii cu spectru de generalizare teoretică.

Profesorul Ernest Lupan a condus numeroase teze de doctorat, a participat la sesiuni şi conferinţe ştiinţifice şi a publicat un impresionant număr de articole, studii, comentarii de specialitate şi recenzii, apărute în publicaţiile şi revistele de profil din ţară şi din străinătate.

Dr. Cristian Colceriu

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice