Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

A fost modificata OUG ref. atribuirea contractelor de achizitie publica
03.12.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Achiziții publice, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 805 din data de 2 decembrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 143 din 28 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concensiune de servicii. 

Ordonanta de urgenta nr. 143 din 28 octombrie 2008 ("Ordonanta 143/2008") aduce o serie de modificari Ordonantei de urgenta nr. 34/2006 ("Ordonanta 34/2006") privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concensiune de servicii, printre care: 

– In cazul atribuirii unui contract de lucrari/servicii de catre un operator economic fara calitatea de autoritate contractanta, Ordonanta 34/2006 se va aplica daca valoarea estimata a respectivelor contracte este mai mare decat echivalentul in lei a 5.000.000/200.000 euro.
– Se modifica de la 420.000 euro in echivalent lei la 400.000 euro in echivalent lei valoarea estimata a contractului/acordului-cadru de furnizare sau de servicii care urmeaza a fi atribuit/incheiat (valoare incepand cu care anuntul de atribuire/de participare se publica obligatoriu in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, in cazul autoritatii contractante care indeplineste conditiile prevazute de Ordonanta 34/2006).
– Procedura de negociere fara publicare prealabila a unui anunt de participare va putea fi aplicata pentru achizitionarea unor lucrari sau servicii suplimentare/aditionale, care nu au fost incluse in contractul initial, dar care datorita unor circumstante imprevizibile au devenit necesare pentru indeplinirea contractului in cauza, cu luarea in calcul, printre alte conditii cumulative, a valorii cumulate a contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari si/sau sevicii suplimentare ori aditionale.
– Se modifica conditiile in care autoritatea contractanta are dreptul sa declare castigatoare oferta clasata pe locul doi daca autoritatea nu poate incheia contracul de achizitie publica cu ofertantul a carui oferta a fost initial stabilita castigatoare.
Se introduce obligatia autoritatii contractante de a transmite in Sistemul Electronic de Achizitii Publice informatii referitoare la motivele anularii procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica, in cel mult 48 de ore de la interventia acesteia.
– Se vor considera contracte sectoriale contractele atribuite in scopul efectuarii activitatilor care presupun exploatearea unui arial geografic in conditiile prevazute de Ordonanta 34/2006.
– Se modifica procedura de solutionare a contestatiilor in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor ("Consiliul"), in principal cu privire la: elementele pe care trebuie sa le contina contestatiile, transmiterea contestatiilor catre Consiliu si autoritatea contractanta, emiterea punctelor de vedere, solutionarea contestatiilor, adoptarea anumitor masuri de prevedere, suspendarea procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica in urma primirii unei contestatii de catre autoritatea contractanta, solutionarea incalcarilor Ordonantei 34/2006 la care nu s-a facut referire in contestatie, adoptarea si transmiterea deciziilor Consiliului privind modul de solutionare a contestatiilor, precum si plangerea impotriva acestor decizii.
 
Ordonanta 143/2008 a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti