« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Oradea. Spălare a banilor, abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență. Reținere
03.06.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Oradea. Spălare a banilor, abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2 iunie 2015, a inculpaţilor:
K. A. I. F., vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
spălare a banilor, în formă continuată (patru infracţiuni);
abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
luare de mită şi
trafic de influență, în formă continuată.
R. B., administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
– spălare a banilor, în formă continuată (două infracţiuni) și
– instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

În ordonanţele de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2003 – mai 2008, inculpatul K. A. I. F., împreună cu B. V. L., M. F., M. F. L., R. G. I., R. B. şi cu suspectul M. A., a conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro.
În perioada octombrie 2003 – iunie 2004, inculpații K. A. I. F., B. V. L., M. F., M. F. L. și R. G. I. împreună cu suspectul M. A. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de suspectul M. A. şi inculpații K. A. I. F. și B. V. L. de la inculpatul M. F., pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care KEVIEP Kft Debrecen le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul B. V. L., respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrată de inculpatul R. G. I.
În concret, KEVIEP Kft Debrecen a livrat către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul B. V. L., care apoi a remis banii inculpatului K. A. I. F. şi suspectului M. A.
În perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpații K. A. I. F., B. V. L. și R. B. împreună cu suspectul M. A. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul B. V. L. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.
Diferenţa de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul B. V. L., care apoi a remis banii inculpatului K. A. I. F. şi suspectului M. A..
Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul R. B., în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit inculpatului K. A. I. F. și suspectului M. A. pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.
În perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, inculpații K. A. I. F., B. V. L. și R. B. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de inculpatul B. V. L. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.
Diferenţa de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii WASLEYS WORLDWIDE LLC, în numerar, şi apoi a fost remisă inculpatului K. A. I. F. şi suspectului M. A. de inculpatul B. V. L.
Suma de bani respectivă, spălată prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul R. B., în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, l-a plătit inculpatului K. A. I. F. (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, inculpatul R. B. a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul K. A. I. F., pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism, caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul K. A. I. F., în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.
În perioada 2004 – mai 2008, inculpatul K. A. I. F. prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu inculpatul B. V. L. și cu suspectul M. A., în mod repetat, au pretins și primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.

Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului K. A. I. F. şi suspectului M. A. de inculpatul B. V. L.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Inculpaţilor K. A. I. F. şi R. B. li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD