Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Desfiinţarea postului salariatului. Ajustări jurisprudenţiale
04.06.2015 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

La o prima vedere, art. 65 alin. (2) C. muncii pare a stabili trei conditii pentru desfiintarea postului salariatului: caracterul efectiv, cauza reala (din motive fara legatura cu persoana acestuia) si cauza serioasa. Dincolo de orice discutii privind continutul mai mult sau mai putin distinct al acestor trei conditii, observam tendinte ale jurisprudentei de a se raporta la inca doua conditii: existenta dificultatilor de mentinere a postului salariatului, precum si crearea unei pagube pentru angajator. Fie ca sunt considerate conditii noi, fie ca imbogatesc continutul primelor, din nefericire, se adanceste misterul ce invaluie deznodamantul desfiintarii unui post.

Redam mai jos cateva adnotari:

Cerinta caracterului efectiv al desfiintarii locului de munca presupune inlaturarea acestuia din structura organizatorica a angajatorului, concretizata in eliminarea din statul de functii si organigrama. De asemenea, pentru satisfacerea acestei cerinte, suprimarea locului de munca trebuie sa fie definitiva. Cerinta cauzei reale implica caracterul obiectiv al desfiintarii postului, iar cerinta cauzei serioase presupune, pe de o parte, existenta unor studii temeinice si serioase cu privire la imbunatatirea activitatii angajatorului, iar pe de alta parte, nedisimularea realitatii. In vederea aplicarii corecte a art. 65 C. muncii, instanta va verifica si existenta dificultatilor de mentinere a postului salariatului, precum si conditia crearii unei pagube pentru angajator. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 378/A din 30 ianuarie 2015, Selectie si comentariu de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2015) 

Desfiintarea locului de munca, in temeiul art. 65 C. muncii, trebuie sa aiba un caracter real, efectiv si serios. Aceaste aprecieri presupun urmatoarele:
– locul de munca in cauza trebuie sa fie suprimat din structura angajatorului;
– trebuie sa existe dificultati reale de mentinere a postului din punct de vedere economic ori sa fi fost atins scopul pentru care a fost creata functia in cauza;
– sa fie imposibila mentinerea postului fara pagube pentru angajator.
(Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 5961/R din 5 octombrie 2011, Selectie si prelucrare de Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 1/2012, http://idrept.ro) 

Cerinta caracterului real, efectiv si serios al desfiintarii postului presupune conditia suprimarii postului din structura angajatorului, conditia existenta dificultatilor reale, din punct de vedere economic in ceea ce priveste pastrarea postului sau atingerea scopului pentru care a fost creat postul respectiv, precum si conditia imposibilitatii mentinerii postului fara inregistrarea unor pagube de catre angajator.(Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 1733/R din 21 martie 2013, in Revista romana de dreptul muncii nr. 8/2013) 

Reorganizarea activitatii societatii angajatoarea nu trebuie sa rezulte numai din inlaturarea salariului contestatorului, ca urmare a concedierii acestuia. Pe de alta parte, caracterul serios al desfiintarii postului presupune imposibilitatea continuarii activitatii fara pagube pentru angajator, pagube care nu trebuie sa constea doar in salariul angajatului concediat. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 5898/R din 1 noiembrie 2012, in Revista romana de dreptul muncii nr. 1/2013)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti