Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Bogdan Dumitru Moloman: Infracţiunea de abandon de familie. Disecţia prevederilor art. 378 NCP
08.06.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

JURIDICE - In Law We Trust

Inspector Bogdan Dumitru Moloman a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2014 articolul intitulat „Infracţiunea de abandon de familie. Disecţia prevederilor art. 378 noul C. pen.

Articolul tratează infracțiunea de abandon de familie, în lumina Noului Cod Penal. Alegerea sintagmei “disecția prevederilor” în titlul articolului simbolizează perfect maniera minuțioasă în care autorul a ales să redacteze studiul, acesta fiind rezultatul unei ample cercetări ale doctrinei și legislației, atât autohtone, cât și străine.

Se arată că incriminarea abandonului de familie este de tradiție în legislația penală română, ea regăsindu-se atât în Codul „Carol al II-lea” cât și în Codul Penal de la 1969. Urmând prevederile Noului Cod Penal, autorul definește infracțiunea drept „fapta persoanei care, având obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană, o părăseşte, alungă sau o lasă fără ajutor, expunând-o unor suferinţe fizice sau morale, sau care, cu rea-credinţă, nu-şi îndeplineşte obligaţia de întreţinere ori nu plăteşte timp de trei luni pensia de întreţinere stabilită pe cale judecătorească”.

Apelând la legislația civilă, sunt indicate persoanele între care există obligația de întreținere: între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum și între alte persoane prevăzute expres de lege (art. 516 alin. (1) C. civ.). Analizându-se expresia „cu rea-credință”, se arată interpretările primite de aceasta în doctrină: comiterea faptei cu intenție directă, posibilitatea celui obligat la întreținere de a-și executa obligația.

Referitor la regimul sancționar, este apreciată opțiunea legiuitorului de a institui o pedeapsă mai severă comparativ celei existente în vechiul Cod Penal. Pentru a sublinia importanța valorii sociale protejate prin intermediul acestei infracțiuni, sunt prezentate reglementările asemănătoare prezente în codurile penale francez, german, italian, senegalez, spaniol ș.a.

În concluzie, se remarcă menținerea incriminării abandonului de familie, păstrându-se în mare parte structura și conținutul normei prezente în vechiul Cod Penal, cu unele diferențieri, precum: introducerea unei noi cauze de nepedepsire, renunțarea la regimul derogatoriu de revocare a suspendării executării pedepsei, modificarea regimului sancționator.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.