Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu

CSM ref. dobândirea de către magistrați, prin moștenire, a calității de acționar sau asociat. UPDATE: Propunerea Comisiei nr. 1 către Plenul CSM
31.07.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

31 iulie 2015: Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar a adoptat în ședința din 28 iulie 2015, următoarea soluție:

De lege lata, în raport de dispoziţiile art. 8 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 303/2004, funcţia de judecător, respectiv procuror, este incompatibilă cu cea de asociat sau acţionar la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome, excepţiile fiind prevăzute la alin. (2) al aceluiaşi articol.

Prin urmare, în ipoteza dobândirii acestei calităţi prin moştenire, se impune ca încetarea stării de incompatibilitate să se facă de către magistrat într-un termen rezonabil.

De lege ferenda, se impune modificarea art. 8 din Legea nr. 303/2004, în sensul introducerii unui nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:
„În cazul dobândirii, prin moştenire, a calităţii de asociaţi sau acţionari la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să ia măsurile necesare, astfel încât starea de incompatibilitate să înceteze în termen de maxim un an de la dobândirea respectivei calităţi.”

În ceea ce priveşte dobândirea calităţii de asociat sau acţionar prin moştenirea unor părţi sociale sau acţiuni dobândite ca urmare a legii privind privatizarea în masă, Comisia a reţinut următoarele:

Argumentele privind natura procesului de privatizare în masă, respectiv trecerea unei părţi din capitalul social al unităţilor economice de stat în proprietate privată, cu titlu gratuit şi obligatoriu, în condiţiile legii, şi care fundamentează introducerea excepţiei de la art. 8 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, subzistă şi în cazul dobândirii unor astfel de acţiuni sau părţi sociale de către magistrat prin moştenire, cu condiţia ca autorul acestuia să fi dobândit calitatea de asociat sau acţionar în mod direct, ca urmare a privatizării în masă.

În situaţia în care dobândirea acţiunilor sau părţilor sociale rezultate din privatizarea în masă a fost realizată de către autor în alte modalităţi, regimul juridic al acestora se schimbă, în aceste condiţii nemaioperând excepţia de la art. 8 alin. (2) din Legea nr. 303/2004.

Comisia a decis transmiterea lucrării Plenului CSM, cu propunerea de adoptare a unei hotărâri de principiu şi de sesizare a Ministerului Justiţiei în vederea introducerii art. 8 alin. (11) din Legea nr. 303/2004.

***

5 iunie 2015: Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar a decis în ședința de marți, 2 iunie 2015, cu privire la solicitarea Mariei Florentina Cioca referitor la interdicția prevăzută de art. 8 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 303/2004, că va efectua un studiu de drept comparat și se va consulta cu Secția a II-a civilă a ÎCCJ, în legătură cu posibiltatea dobândirii de către un magistrat, prin moștenire, a calității de acționar sau asociat la o societate comercială.

Art. 8 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 303/2004:
”(1) Judecătorilor şi procurorilor le este interzis: (…)
c) să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti