Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Magistraturii: Solidaritate cu Gabriela Baltag
04.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Având în vedere informaţiile publicate în ziarul România Liberă, în data de 2 iunie 2015, privitoare la cercetarea doamnei judecător Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, de către Inspecţia Judiciară,

Magistraţii semnatari condamnă modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să îşi exercite rolul, evitând să acţioneze cu celeritate când instituţii de forţă par să influenţeze independenta justiţiei, însă sesizându-se cu celeritate faţă de afirmaţiile făcute de un lider de asociaţie de magistraţi.

Remarcăm faptul că Inspecţia Judiciară nu a avut nicio reacţie faţă de declaraţiile membrului Consiliului Superior al Magistraturii Cristi Vasilică Danileţ cu privire la o hotărâre judecătorească definitivă şi încă nemotivată şi nici la criticile DNA, asumate instituţional, cuprinse în bilanţul acestei instituţii, vizând hotărâri judecătoreşti definitive.

În schimb, Inspecţia Judiciară s-a sesizat imediat, dispunând cercetarea unui lider de asociaţie, pentru exprimarea unor puncte de vedere referitoare la conduita unei persoane aflate în fruntea sistemului judiciar, preocupare legitimă, care se încadrează în activitatea constantă a asociaţiilor profesionale de a pune încrederea publicului în sistemul judiciar mai presus de imaginea persoanelor cu funcţii de conducere. Demersul este în deplin acord cu Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară (2002) – Valoarea 1 – Independența, art. 1.3. – Judecătorul nu numai că va trebui să nu aibă niciun fel de legături nepotrivite şi să nu fie influenţat de puterea executivă şi de cea legislativă, ci trebuie să şi apară astfel în ochii unui observator rezonabil – și art. 1.6. – Judecătorul va manifesta şi va promova înalte standarde de conduită judiciară în scopul de a întări încrederea publicului în corpul judiciar, încredere fundamentală pentru a menţine independenţa justiţiei.

Acţiunea Inspecţiei Judiciare reprezintă un act de presiune fără precedent asupra libertăţii de exprimare a asociaţiilor de magistraţi, inclusiv prin presiunea mediatică exercitată, cercetarea fiind adusă la cunoştinţă publică înainte de înştiinţarea judecătorului vizat.

Ne exprimăm, pe această cale, solidaritatea cu judecătoarea Gabriela Baltag – preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România – şi reafirmăm că o justiţie liberă este o justiţie ai cărei lideri asociativi îşi pot exprima opiniile vizând chestiuni esenţiale privind justiţia, în mod real independent, fără teama unor represalii. 

Semnături:
1. NATALIA ROMAN – TRIBUNALUL SPECIALIZAT MUREȘ
2. CHIȘ ANDREA ANNAMARIA – CURTEA DE APEL CLUJ
3. GÎRBOVAN DANA CRISTINA
4. POP ANCA ADRIANA
5. MARIAN NICOLAE
6. IONESCU ANA
7. ȘORTAN MONICA IOANA
8. MAGYAROSI IOANA ROZALIA
9. BOBOȘ SERGIU
10. ANDREIEŞ VIOREL VIRGIL
11. TRIPON IOANA
12. DÎRJAN TRAIAN
13. ADINA DARIA LUPEA AGHINIȚĂ
14. RODINA MONICA
15. SISERMAN SORINA
16. COVRIG ANA
17. IOAN ANCA MIHAELA
18. LIANA ANIȘOARA COCIȘ – TRIBUNALUL CLUJ
19. IOAN MARIUS LUPEA
20. CĂTUNA DANIELA
21. BOICIUC IOANA NORA
22. SIMONA TRESTIAN
23. TROFIN MONICA
24. BELEAN EMIL
25. VEREȘ ROXANA MIHAELA
26. FARCAȘ-HINGAN GEORGIANA-RODICA
27. ONEȚ GEORGETA
28. GUZU RODICA
29. BUDIȘAN ANCA
30. ZDRENGHEA BOGDAN
31. ȚOPAN ALINA
32. ANETA BEATRICE BIRĂU – JUDECĂTORIA CLUJ NAPOCA
33. ALINA NEAMȚ
34. MARIAN LUCIAN
35. FELICIA MIRCEA
36. GHICA MIHAI
37. LAZĂR MONICA
38. VLASIN IOANA
39. FODOR GABRIELA
40. BULIERIS NICOLETA
41. FADEI IULIANA
42. ECATERINA PÎRV
43. FOCȘAN RAUL
44. NOJA CARMEN
45. FINTOC CRISTINA
46. ANDREEA LITEAN
47. TRIFAN ȘOIMIȚA
48. CHIDOVEȚ RODICA
49. RUS RAMONA CLAUDIA
50. ROȘU DIANA GABRIELA
51. RUSU IOANA MARIA
52. DAMIAN IRINA-GEORGIANA
53. TODEA ROSINA-VALENTINA
54. IVAȘCU TEODORA
55. BARBURA-TURCU GEORGE
56. MATYUS GABRIELA – JUDECĂTORIA JIBOU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti