Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procuror reținut pentru trafic de influență și șantaj. UPDATE: CSM a încuviințat reținerea și arestarea preventivă


6 iunie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

6 iunie 2015: Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității vineri, 5 iunie 2015, un comunicat cu privire la încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a magistratului Vlădoianu Marius Radu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

La solicitarea DNA, Secţia pentru procurori a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului.

***

4 iunie 2015: DNA. Trafic de influenţă, şantaj, complicitate la şantaj. Reţinere, urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, de la data de 4 iunie 2015, a inculpatului V. M. R., procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă şi şantaj.

În aceeaşi cauză, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de T. I., procuror la DIICOT – Structura Centrală, cu privire la infracţiunea de complicitate la şantaj.

În ordonanţele de reţinere, respectiv de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul V. M. R., procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.
Legătura dintre V. M. R. și denunțătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru V. M. R. şi pentru sine diferite sume de bani de la denunțător.
Ulterior, în perioada iunie 2014 – februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, V. M. R. a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, V. M. R. i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură. În acest sens, V. M. R. le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT-Bucureşti.
Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui V. M. R., care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală care, însă, nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul T. I.
Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT-Bucureşti de procurorul T. I., fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.
În acest fel, suspectul T. I. – procuror la DIICOT – structura centrală, l-a ajutat pe V. M. R. să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT-Bucureşti, în perioada în care V. M. R. purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că V. M. R. are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.

La data de 4 iunie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului V. M. R.

Inculpatului V. M. R. şi suspectului T. I. li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedură penală, urmând ca V. M. R. să fie prezentat, la data de 5 iunie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro