Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Mihnea Stoica propune modificarea reglementării Fondului de Solidaritate al Avocaților
07.06.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Av. Mihnea Stoica, prodecan al Baroului București, a solicitat în cadrul Congresului Avocaților 2015 amendarea hotărârii nr. 11 adoptate de Congresul Avocaților 2011 (Hotărârea CUNBR nr. 216 din 3 decembrie 2011), privind constituirea Fondului de Solidaritate al Avocaților. El a propus amendarea textului art. 3 al Hotărârii nr. 11 a Congresului Avocatilor 2011, care are următorul conținut: “Fondul de Solidaritate al Avocaţilor va fi alimentat prin contribuţia lunară a tuturor avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei. Cuantumul contribuţiei lunare individuale este de 5 (cinci) RON.”

Potrivit propunerii, noul text ar urma să aibă următorul conținut:

“(1) Fondul de Solidaritate al Avocaţilor va fi alimentat prin contribuţia lunară a tuturor avocaţilor inscrisi intr-un barou, inclusiv a celor suspendati cu drept de exercitare a profesiei. Cuantumul contribuţiei lunare individuale minime este stabilit periodic de Congresul Avocatilor, fara ca aceasta competenta sa poata fi delegata oricarui alt organ de conducere.
(2) Contributiile suplimentare voluntare vor fi evidentiate prin documentele de incasare eliberate in acelasi format ca si cel aferent contributiei minime obligatorii. Organelor de conducere ale profesiei le este interzis a dispune ori a formula recomandari in privinta cunatumului suplimentar voluntar al contributiei, al carei unic arbitru il constituie constiinta fiecarui avocat.
(3) Divulgarea  cunatumului contributiei suplimentare voluntare este interzisa inclusiv avocatului contribuabil, incalcarea acestei obligatii constituind abatere disciplinara.
(4) Actele subsecvente emise in aplicarea prezentei hotarari se modifica corespunzator.”

Mihnea Stoica: „Ratiunea esentiala pentru care am propus acest amendament este sporirea volumului Fondului de Solidaritate al Avocatilor, implicit a volumului ajutorului acordat fiecarui beneficiar al acestuia. In paralel, am urmarit sa conferim confratilor suficiente garantii ca administrarea acestui fond nu va constitui premisa unor cresteri potestative sau discretionare a taxelor si/sau contributiilor profesionale lasate la indemana organelor de conducere. Astfel, am propus ca organul suprem de conducere sa fie exclusiv competent in a dispune asupra stabilirii cunatumului contributiei minime obligatorii si insist asupra interdictiei impuse oricaror alte organe de conducere, nationale si/sau locale de a influenta in vreun mod conduita confratilor.

In alta ordine de idei, stipularea expresa a identitatii de forma dintre documentele de plata a contributiiilor la fond, este destinata a facilita deductibilitatea unor asemenea contributii, diminuand riscul ca zelul functionarului fiscal sa opereze drept un inhibitor al confraternitatii.

Nu in ultimul rand, am urmarit sa stimulez manifestarea discreta si neconditionata a confraternitatii, raportata la posbilitatile si convingerile fiecaruia dintre noi. Valoarea unui asemenea gest individual, fie ea si simbolica, este nepretuita beneficiarilor solidaritatii, astfel incat ea trebuie protejata adecvat impotriva folosirii sale meschine, de pilda electorale. Sunt profund dezamagit ca formularea acestei dispozitii a fost inspirata din fapte adevarate.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.