« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

RIL admis. Competenta materiala in ceea ce priveste litigiile evaluabile in bani
12.12.2008 | JURIDICE.ro, SAVESCU & ASOCIATII

Secţiuni: Lege 9, Procedură civilă, Recurs în interesul legii | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2008 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 32/2008 privind recursul in interesul legii referitor la cateva aspecte legate de stabilirea competentei materiale in ceea ce priveste litigiile evaluabile in bani. 

Controversa s-a ivit in practica pe marginea interpretarii si aplicarii dispozitiilor art. 1 pct. 1, art. 2 pct. 1 lit. a) si b) si art. 282 indice 1 alin. 1 C.pr.civ. in legatura cu caracterul evaluabil sau neevaluabil in bani al litigiilor civile si comerciale avand ca obiect constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial, constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea, rezilierea unor acte juridice privind drepturi patrimoniale, indiferent daca este formulat petitul accesoriu privind restabilirea situatiei anterioare.

Unele instante au apreciat ca litigiile in cauza nu au caracter patrimonial si intrucat capetele respective de cerere au caracter principal, vor transa chestiunea competentei materiale, in virtutea art. 17 C.pr civ., chiar daca s-a formulat si capatul accesoriu privind restabilirea situatiei anterioare, capat care desigur are caracter patrimonial.

Alte instante, in favoarea carora a inclinat balanta judecatii Inaltei Curti, au apreciat ca dimpotriva respectivele cereri au caracter evaluabil in bani, ceea ce inseamna ca vor atrage competenta de atributiune a instantelor in functie de valoarea obiectului litigiului, dupa distinctiile stabilite de art. 1 pct. 1 si art. 2 pct. 1 lit. a) si b) C.pr.civ.

Rationamentul Inaltei Curti, complex si detaliat, se centreaza pe ideea ca actiunile neevaluabile in bani se refera la drepturi personale nepatrimonaile, adica la drepturi strans legate de persoana titularului, cum ar fi dreptul la viata, la sanatate, la libertate, la domiciliu etc. Prin urmare, ori de cate ori anularea/nulitatea, rezolutiunea/rezilierea se refera la acte juridice avand in continutul lor drepturi patrimoniale, acestea drepturi vor imprima acelasi caracter si actiunii in justitie mentionate. Inalta Curte a mai aratat ca nu se poate sustine cu temei ca admiterea actiunilor respective, inclusiv a actiunilor privind constatarea existentei sau neexistentei unui drept, nu produce consecinte patrimoniale pentru titularul ei, chiar daca hotararea obtinuta nu se poate pune in executare silita. In sfarsit, Inalta Curte a aratat ca problema timbrajului, astfel cum este reglementata de Legea nr. 146/1997, nu trebuie confundata cu chestiunea competentei reglementate de Codul de procedura civila, avand in vedere ca timbrajul este o obligatie aflata in continutul unui raport juridice fiscal, regulile stipulate de Legea privind taxele de timbru fiind aplicabile doar in materia speciala a timbrajului.

Redam dispozitivul deciziei:

Admit recursul in interesul legii (…). Dispozitiile art. 1 pct. 1, art. 2 pct. 1 lit. a) si b) si art. 282 indice 1 alin. 1 din Codul de procedura civila se interpreteaza in sensul ca, in vederea determinarii competentei materiale de solutionare in prima instanta si in caile de atac, sunt evaluabile in bani litigile civile si comerciale avand ca obiect constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial, constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea, rezilierea unor acte juridice privind drepturi patrimoniale, indiferent daca este formulat petitul accesoriu privind restabilirea situatiei anterioare. (…)

SSA

 
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD