Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Neacordarea cuvântului părților asupra excepțiilor
10.06.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care în practicaua hotărârii nu apare nicio menţiune vizând acordarea cuvântului părţilor asupra excepţiilor lipsei de calitate procesuală activă şi pasivă, analizate în considerente şi soluţionate prin dispozitiv, o asemenea omisiune ar fi putut avea natura unei simple erori materiale, de îndreptat în cadrul procedurii reglementate de art. 281 C. proc. civ., numai în măsura în care, la ultimul termen de judecată, părţile şi-ar fi exprimat opinia asupra excepţiilor procesuale, însă, din eroare, aceasta nu ar fi fost consemnată în practicauă. În speță, însă, Înalta Curte a reținut că nu suntem în prezenţa unei asemenea situaţii, câtă vreme părţile nu s-au exprimat deloc asupra excepţiilor procesuale, nepuse în dezbaterea lor contradictorie, astfel că, fiind nesocotite principii procesuale fundamentale, respectiv principiul contradictorialităţii şi al dreptului la apărare, a fost produsă părții ocrotite o vătămare procesuală care nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului de procedură săvârşit în aceste condiţii. (Decizia nr. 681 din 12 martie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revendicare imobiliară)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti