Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR ref. vulnerabilitățile la care sunt expuși avocații
10.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității marți, 9 iunie 2015, un comunicat cu privire la scrisoarea deschisă a senatorului Şerban Nicolae.

Comunicatul integral:

Uniunea Naţională a Barourilor din România a luat act de scrisoarea deschisă a Domnului Senator Şerban Nicolae.

UNBR este conştientă de provocările fără precedent la care este supusă profesia în ultima vreme şi şi-a făcut cunoscută poziţia atât prin apeluri şi memorii publicate pe site-ul instituţiei, cât şi prin dialog continuu la nivel interinstituțional. Raportul de activitate al Consiliului UNBR, publicat şi prezentat la Congresul Avocaţilor 2015, prezintă în detaliu eforturile continue duse pentru apărarea profesiei, inclusiv punctele invocate de domnul Senator Nicolae Şerban.

UNBR are o agendă clar conturată a provocărilor reale la care este supusă profesia şi nu înţelege să reacţioneze emoţional sau să generalizeze cazurile particulare din justiţie sau care prezintă interes politic. Însă, ori de câte ori organele profesiei organizate la nivel central au fost sesizate expres cu cereri de apărare a celor care sunt victime ale unor abuzuri, cereri susţinute de barourile din care avocaţii fac parte, potrivit regulilor legale specifice raporturilor create de legea care instituie o „uniune de barouri”, profesia, prin organele sale legal alese, a reacţionat!

Politicile profesionale au inclus si includ permanent „apărarea apărării”, iar apelurile, rezoluţiile, moţiunile – acte ale organului suprem de conducere a profesiei (Congresul avocaţilor) – au exprimat și exprimă îngrijorarea față de fenomenul creşterii vulnerabilităţii avocatului privind răspunderea pentru activităţile profesionale de consultanță și reprezentare, dar și afirmarea asumării responsabilităţii fiecărui avocat pentru activitatea desfăşurată independent, cu respectarea legii.

Proiectele legislative în materie fiscală au constituit o preocupare continuă a UNBR şi, ca urmare a apelurilor făcute de UNBR către autorităţile cu drept de decizie şi a dialogului, acestea au răspuns pozitiv amendând dispoziţiile care încalcă independenţa avocatului şi principiul secretului profesional.

În privinţa relaţiilor dintre avocaţi şi magistraţi, s-au făcut paşi importanţi prin seria de conferinţe comune ce au la bază Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi adoptat în anul 2013, prin care sunt evidenţiate inclusiv principiile deontologice de colaborare între avocaţi şi judecători, rolurile lor în funcţionarea justiţiei. Inclusiv în cadrul Congresului Avocaţilor 2015, relaţia judecător-avocat a fost intens dezbătută şi dialogul cu magistraţii va continua pe toate planurile potrivite cu prestigiul celor două profesii, şi nu prin ştiri tabloide.

De asemenea, UNBR acţionează proactiv şi a exprimat poziţia consecvent în privinţa protejării secretului profesional şi a confidenţialităţii relaţiilor avocat client, în materia legislaţiei privind spălarea banilor şi combaterea terorismului, precum şi faţă de proiectele ce urmează să fie supuse dezbaterii publice în materia reţinerii datelor.

Acestea sunt problemele reale cu care se confruntă profesia, nu cele particulare, generalizate politic. Însă, UNBR nu reacţionează în spirit agitator de mase, ci în stilul specific profesiei: argumentat tehnic, riguros şi decent.

Oricine este interesat poate consulta pe site-ul instituţiei toate reacţiile UNBR la adresa provocărilor la care este supusă profesia, care sunt mult mai multe decât cele invocate în scrisoarea deschisă.

Până în prezent, iniţiativele parlamentare asumate de pe poziţia de membru al Parlamentului de deputaţi sau senatori, membri ai partidelor politice parlamentare au reprezentat poziţia pe care Constituţia o rezervă  entităţilor cu drept de iniţiativă legislativă, iar atunci când organele profesiei de avocat, legal alese, au fost consultate în prealabil de cei care au iniţiat modificări legislative a existat transparenţă în comunicarea publică şi sprijin expres  afirmat public, în funcţie de rezultatele consultării avocaţilor, deoarece organele profesiei de avocat, de la nivelul Barourilor sau al UNBR nu sunt înregimentate politic.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti