Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Nesocotirea de către instanța de apel a regulilor ref. la trimiterea cauzei spre rejudecare
11.06.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 297 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ. (art. 480 alin. 3 NCPC), în cazul în care prima instanţă a soluţionat procesul fără a intra în judecata fondului, instanţa de apel va anula hotărârea atacată şi va trimite cauza spre rejudecare, o singură dată, primei instanţe sau altei instanţe egale în grad cu aceasta din aceeaşi circumscripţie, dacă părţile au solicitat în mod expres luarea acestei măsuri prin cererea de apel ori prin întâmpinare. În speță, însă, prin cererile lor, părţile nu s-au manifestat în sensul cerut de text, astfel că, după ce admitea apelul, instanţa trebuia să reţină cauza pentru judecata procesului, evocând fondul, aşa cum stabileşte, cu valoare de principiu, teza I din art. 297 alin. (1) C. proc. civ. Neprocedând în acest mod și trimițând cauza spre rejudecare, instanţa de apel a pronunţat o soluţie nelegală, ce decurge din nesocotirea cerinţelor unui text procedural, astfel încât, fiind întrunite cerinţele art. 304 pct. 5 C. proc. civ. (art. 488 pct. 5), se impune admiterea recursului, casarea hotărârii cu trimitere spre judecare la aceeaşi instanţă. (Decizia nr. 681 din 12 martie 2015 pronunţată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în revendicare imobiliară)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti