Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, conflict de interese, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Urmărire penală
11.06.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Abuz în serviciu, conflict de interese, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Urmărire penală.

În completarea comunicatului nr. 984/VIII/3 din 29 mai 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
I. L., primar al municipiului Giurgiu, la data faptelor, în prezent senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale),
conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale),
instigare la folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
A. M., președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, la data faptei, în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
I. Ș. A., fiul primului menționat, administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale),
complicitate la conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale),
cumpărare de influență;
M. C. M., senator în Parlamentul României la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență;
P. M., director în cadrul primăriei municipiului Giurgiu – Administrația Domeniului Public, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale),
complicitate la conflict de interese, în formă continuată (două acte materiale).

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, suspectul I. L., în calitate de primar al municipiului Giurgiu, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, împreună cu fiul său, I. Ș. A., a întreprins demersurile necesare pentru a favoriza firmele controlate de acesta din urmă, în contextul organizării de către Primăria Giurgiu a două licitații ce aveau ca obiect vânzarea unei suprafețe de 2.200 mp teren și concesionarea lucrărilor de construcție a unui imobil cu destinația „Piață Agroalimentară” pe un alt teren în suprafață de 3.200 mp. Ambele suprafețe de teren sunt situate în zona centrală a municipiului Giurgiu.
Anterior acestor momente, suspecții mai sus-menționați au beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane, în sensul că:
– suspectul P. M. l-a sprijinit pe primarul municipiului Giurgiu să promoveze proiecte de hotărâri ale consiliului local al municipiului Giurgiu și să organizeze licitațiile publice câștigate de firmele controlate de fiul acestuia din urmă. Ulterior, suspectul a devenit administrator al societății comerciale care administrează și în prezent Piața Agroalimentară Giurgiu, obținând beneficii sub formă de salarii primite atât de la firma administrată, cât și direct din conturile bancare ale suspectului I. Ș. A.
– suspecții A. M. și M. C. M. și-au folosit influența și autoritatea pentru a determina mai mulți consilieri locali să voteze favorabil proiectele de hotărâri ale consiliului local al municipiului Giurgiu care aveau ca obiect trecerea din domeniul public în domeniul privat și, ulterior, vânzarea prin licitație publică a suprafeței de 2.200 mp teren.
Ca urmare a acestor demersuri, firmele controlate de suspectul I. Ș. A. au câștigat cele două licitații, deși în cadrul uneia nu erau îndeplinite condițiile prevăzute în documentația de calificare.
Pentru ajutorul acordat, suspectul M. C. M. a pretins de la suspectul I. Ș. A. suma de 50.000 de euro din care a primit suma de 10.000 de euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti