Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Grayling publică un nou infografic pentru înţelegerea procedurilor legislative din Europa Centrală şi de Est
11.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Grayling (@GraylingPR), una dintre cele mai mari agenţii de consultanţă în comunicare la nivel global, a analizat procesul de adoptare a legilor în Europa Centrală şi de Est (ECE) și a publicat un infografic privind procedurile legislative din această regiune. Infograficul prezintă principalele etape prin care trec noile acte legislative înainte de fi adoptate în şapte ţări din zona ECE: Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ungaria.

Noul instrument pune la dispoziția specialiştilor din ECE informaţii despre asemănările şi deosebirile dintre diversele tipuri de proceduri legislative, ajutându-i să înţeleagă modul în care trebuie să îşi optimizeze programele de advocacy pentru a putea influenţa procesul decizional.

Datele ilustrează faptul că ţările din această zonă au multe în comun, având în vedere că procedura legislativă constă, de obicei, în trei etape principale, la care se adaugă numeroase aspecte similare constatate la nivelul detaliilor. În plus, procesul consultativ, care precedă de obicei prima lectură în Parlament, constituie o etapă vitală din punctul de vedere al influenţării procesului decizional în întreaga regiune. Aceasta este, de asemenea, şi cea mai puţin transparentă etapă, deoarece negocierile în spatele uşilor închise domină această fază a procesului legislativ în toate cele şapte ţări.

În fiecare dintre ţările supuse analizei, etapa procesului legislativ în Parlament este caracterizată de activităţile desfăşurate în cadrul comisiilor de specialitate, în care fiecare parlamentar din toate cele şapte ţări din ECE – cu excepţia Consiliului Federaţiei Ruse (Camera Superioară) – este ales în mod direct. O similitudine definitorie este aceea că în etapa finală a procesului legislativ toate proiectele de legi trebuie să fie promulgate de către Președinte.

„Totodată, infograficul relevă şi câteva diferenţe importante în cadrul regiunii. În timp ce majoritatea ţărilor din ECE tind să ignore procesul consultativ pentru a accelera ritmul de legiferare, în România, supunerea tuturor proiectelor de legi consultării publice este obligatorie, indiferent de iniţiatorul proiectului de lege. O altă diferență relevantă este că Bulgaria, Ungaria şi Slovacia sunt singurele ţări cu sistem unicameral”, a declarat Gergely Ábrahám, directorul CEE Public Affairs Practice Group din cadrul Grayling.

Un element final care are un impact important asupra campaniilor de advocacy îl constituie numărul de ministere din fiecare ţară, care variază semnificativ. Bulgaria, de exemplu, a doua cea mai mică ţară dintre cele şapte analizate, are 17 ministere, în comparaţie cu Ungaria, care le-a redus la nouă.

Despre Grayling

Grayling (@GraylingPR), una dintre cele mai mari agenții de consultanță în comunicare la nivel global, a fost fondată în anul 1981 cu scopul de a furniza strategii de comunicare în Marketing Digital, Relații Publice, Relații Guvernamentale şi Relațiile cu Investitorii. Grayling are birouri în 57 de locaţii din 28 de ţări din Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia.

Compania oferă servicii în sectoare precum Public & Guvernamental, Energie, Mediu & Durabilitate, Sănătate, Tehnologie, Consumer, Financiar, Transport & Logistică.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti