Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Omagiu adus unui fost judecător
11.06.2015 | Gina IGNAT

Curtea de Apel Galaţi este mai săracă şi asta pentru că domnul judecător Ioan Apostu a plecat dintre noi. Cu un text similar îşi începea domnul Apostu articolele dedicate dispariţiei colegilor noştri. Acum dumnealui este în postura de a primi ultimele omagii.

Ioan Apostu s-a născut pe 13 iulie 1954 şi a studiat dreptul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pe care a absolvit-o în 1980, iar în anul 1996 a obţinut titlul de doctor în drept din partea Universităţii din Bucureşti.

Ioan Apostu

Ioan Apostu

Şi-a început cariera de judecător la 17 mai 1982, la Judecătoria Galaţi, iar la 1 ianuarie 1993 a fost promovat la Tribunalul Galaţi. Ascensiunea profesională a continuat cu promovarea la Curtea de Apel Galaţi, la data de 1 iulie 1993. A ocupat, pe rând: funcţia de preşedinte, de vicepreşedinte al Curţii, precum şi pe cea de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal. A fost, de asemenea, judecător inspector mulţi ani la rând.

Cei care l-au cunoscut îndeaproape ştiu că domnul judecător s-a identificat cu profesia, contaminând şi pe cei din jurul său cu dragostea şi respectul pentru actul de jurisdicţie, fiind un model de tenacitate şi inventivitate.

În paralel cu activitatea de judecător, dumnealui era şi formator al Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, făcându-se astfel cunoscut şi în ţară.

A pus bazele unei asociaţii profesionale a judecătorilor şi s-a preocupat ani de-a rândul de întocmirea culegerilor de practică judiciară ale Curţii de Apel Galaţi.

A adnotat legi semnificative pentru actul de justiţie, precum Codul de procedură civilă ori Legea taxelor de timbru.

În paralel cu activitatea de judecată şi derivată din aceasta, vocaţia de dascăl l-a împlinit profesional pe distinsul nostru coleg. Profesor de drept civil şi de drept procesual civil, domnul Apostu era intransigent cu studenţii. Extrem de pretenţios chiar şi cu ţinuta vestimentară, dar şi cu atitudinea viitorilor jurişti, profesorul Apostu era de temut pentru studenţii comozi ori excentrici, dar apreciat de cei perseverenţi şi respectuoşi.

Alintat „Apy” în cercul apropiaţilor, domnul Apostu ne-a rămas în suflete şi în minte drept o persoană agreabilă, debordantă şi plină de umor. Era colegul care „avea în fişa postului” sarcina organizării petrecerilor colegiale de care se achita impecabil. Era, de asemenea, o colecţie de bancuri pentru toate situaţiile.

O boală nemiloasă cu multe complicaţii ulterioare l-a înclinat pe colegul nostru şi l-a determinat să se despartă cu amărăciune de activitatea de judecată şi de cea didactică.

S-a pensionat, însă n-a apucat să se odihnească…

N-a apucat să se bucure de compania prietenilor săi pensionari şi nici să-şi plimbe în parc nepoţii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Judecător Gina Ignat
Curtea de Apel Galaţi


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.