Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul muncii Dreptul Uniunii Europene Revista revistelor juridice

Monica Gheorghe: Aspecte noi privind reglementarea concediului de odihnă

11 iunie 2015 | Andreea BREBU

Lector univ. dr. Monica Gheorghe a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 4/2015 articolul intitulat „Aspecte noi privind reglementarea concediului de odihnă”.

Recent intrată în vigoare, Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii a adus o serie de schimbări faţă de modalitatea de interpretare sau de calcul a unor termeni ca repausul săptămânal, precum şi anumite modificări faţă de unele instituţii de dreptul muncii, în încercarea de uniformizare a legislaţiei din materia dreptului muncii în raport de dreptul european şi de jurisprudenţa europeană.

Ca urmare a transpunerii Directivei 2003/88/CEE în dreptul intern, prin intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 12/2015 au fost aduse o serie de modificări în calcularea concediului de odihnă anual, în sensul că durata acestuia se stabileşte prin contractul individual de muncă, la calcularea acestuia perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate sau de risc maternal ori pentru îngrijirea copilului sunt considerate perioade de activitate prestată. În concordanţă cu cerinţele aceleiaşi directive, concediul de odihnă anual se întrerupe dacă pe parcursul efectuării acestuia intervine una dintre stările enumerate anterior. Mai mult, dacă starea de incapacitate de muncă se menţine pe tot parcursul unui an calendaristic, salariatul este în continuare îndreptăţit la concediu de odihnă anual pe care angajatorul este obligat să îl acorde în următoarele 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a aflat în concediu medical. Aceeaşi procedură este aplicabilă şi în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua parţial sau integral concediul de odihnă anual.

Legiuitorul a impus doar limita minimă a concediului de odihnă anual, de 20 de zile lucrătoare, nu şi o durată maximă a acestuia, durata efectivă a concediului fiind stabilită prin negociere în contractul individual de muncă. Negocierea concediului de odihnă trebuie să fie în litera şi spiritul legii, iar în cazul anumitor categorii de salariaţi, precum personalul plătit din fonduri publice, concediul de odihnă se stabileşte luându-se în considerare existenţa mai multor factori precum vechimea în muncă.

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este recunoscut de către lege tuturor angajaţilor, se naşte o dată cu încheierea contractului individual de muncă şi se dobândeşte zi cu zi prin prestarea muncii succesive. Niciuna din situaţiile menţionate nu poate avea drept consecinţă reducerea concediului de odihnă anual, în acest sens, autoarea considerând că şi concediul acordat pentru perioada de carantină ar trebui asimilat situaţiilor care se iau în calcul ca perioade de muncă la stabilirea concediului de odihnă.

Ultimele modificări aduse Codului muncii prin Legea nr. 12/2015 creează un cadru bine reglementat şi cu privire la situaţiile de reprogramare a concediului care se poate realiza în toate cazurile în care salariatul nu a efectuat concediul din motive justificate, în mod expres fiind cerută de legiuitor cerinţa acordului salariatului la reprogramarea concediului de odihnă, iar termenul în care acesta poate fi reprogramat este mărit de la anul imediat următor celui în care nu s-a efectuat concediul, aşa cum se prevedea în dispoziţiile modificate, într-o perioadă de 18 luni calculate de la începutul anului imediat următor celui în care nu s-a efectuat concediul. Deşi, prin sintagma „motive justificate” ar putea lua naştere interpretări sensibile, totuşi, noile schimbări aduse în legislaţia muncii pun capăt unei perioade îndelungate de neconcordanţe legislative cu normele europene şi practica CJUE.

Andreea Brebu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership