« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Jurisdicție privată online
12.06.2015 | Claudiu-Octavian ULICI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

(1) Jurisdicția are ca principal înțeles acela de putere de a judeca, de a stabili dreptul, sau de a administra justiția. Practicianul contribuie de pe poziția sa la procesul de atribuire normativă, stabilind dreptul ori obligația corelativă pentru cetățean, ca fost participant într-o stare de fapt. Jurisdicția publică face obiectul publicațiilor de specialitate juridică, publicații în care jurisdicția alternativă cu un caracter privat reprezentată prin arbitraj, pare a fi cvasi-absentă. Această poziție secundă este justificată de uzanțe, securitatea oferită de protecția autorității sub care este pronunțată și executată hotărârea judecătorească și poate, nu în ultimul rând, de lipsa caracterului spectacular.

(2) Jurisdicția este observată de lege ca find un serviciu public, ce se prestează pentru un anumit cost, dacă gratuitatea lui nu este stabilită prin lege sau prin regulamentele aplicabile. Astfel, taxele de timbru reprezintă plata serviciului public de justiție (Legea privind taxele judiciare de timbru, O.U.G. nr. 80/2013, articol 1.2), iar un serviciu privat de justiție, dacă nu este gratuit, va avea costul inclus în special în onorariul arbitrilor. Cheltuielile adiționale reprezentate, spre exemplu, de transport sau plata experților, se exclud din discuție ratione materiae.

(3) Serviciile private de justiție în România sunt posibile, fiind permise de lege. Aceste servicii nu fac în final altceva decât să aplice legea stabilită de autoritate, iar diferențierea de serviciile publice constă mai ales în aceea că procedura urmată este una stabilită de autoritatea care face administrarea arbitrajului, spre exemplu.

(4) Arbitrajul, ca atare, este o jurisdicție alternativă, având caracter privat, iar în administrarea acestei jurisdicții, părțile litigante și tribunalul arbitral competent pot stabili reguli de procedură derogatorii de la dreptul comun, cu condiția ca regulile respective să nu fie contrare ordinii publice și dispozițiilor imperative ale legii (art. 541 NCPC). Arbitrajul este singura alternativă veritabilă în soluționarea litigiilor, alte variante nu fac altceva decât să ofere suport tehnic părților litigante sau să le furnizeze informații despre posibilele rezolvări alte conflictului. O persoană care pretinde că poate furniza aceste servicii este cu siguranță, din punct de vedere profesional, peste nivelul unui practician al dreptului, căci aceștia, pentru găsirea soluției, trebuie să treacă peste diverse etape procedurale.

(5) Dacă prin arbitraj se pot stabili reguli de procedură derogatorii de la dreptul comun și nimic nu împiedică ca, în condițiile în care identitatea părților și intenția acestora este certificată, întregul suport probator administrat precum și cererile din procedură să fie păstrate exclusiv în format electronic.

(6) Dezvoltarea tehnologiei de calculator personal (PC) și în special a celei de Internet a deschis noi posibilități de soluționare alternativă a litigiilor (ADR), deoarece poate fi stabilită conformitatea actelor de procedură, comunicate și administrate chiar pe un suport diferit de cel clasic, listat pe suport de hârtie.

(7) Există numeroase site-uri care oferă servicii de arbitraj on-line pentru justițiabili, iar costurile unui astfel de arbitraj on-line sunt în general mult mai mici decât cele solicitate de alte servicii. Părțile, martorii sau ”magistratul virtual” nu au costuri de deplasare, iar ”prestațiile” lor nu trebuiesc apoi reproduse pe un suport clasic.

(8) Pe plan internațional, Camera Internațională de Comerț este organul cel mai prestigios de arbitraj. Aceasta susține un site web numit ”NetCase”, unde arbitrii și părțile pot avea un arbitraj într-un mediu sigur și confidențial. Asociația Americană de Arbitraj (AAA) este cea mai mare organizație privată pentru soluționarea litigiilor din Statele Unite ale Americii. Multe contracte de afaceri includ o clauză compromisorie ce stabilește AAA ca organizație care va administra arbitrajul între părți. AAA menține un site web care pot fi accesat de către public pentru înregistrarea de diverse cereri în procedură. Desigur, există o taxă pentru gestionarea unei cereri, dar procesul este rapid și confidențial. AAA are o listă de peste 9.000 arbitrii și o lungă istorie în colaborarea cu guvernul federal. AAA a administrat proceduri de de arbitraj pentru Biblioteca Congresul și a oferit arbitraj și arbitraj online pentru US Air Force, Departamentul Afacerilor Interne, Centrul Național de Finanțe și Ministerul Finanțelor.

(9) Teoretic, arbitrii sunt în măsură să decidă în orice tip de litigiu, chiar dacă acesta este foarte complex. Arbitrajul online combină eficiența arbitrajului, ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor, cu puterea comunicării pe Internet pentru a economisi bani și timp. Cu toate acestea, ”magistratul virtual” și părțile trebuie să aibă un oarecare nivel de cunoștințe asupra tehnologiei utilizate. În cele mai multe cazuri, comunicările și documentele, prezentate ca atașamente, între părți și între acestea și arbitru, se fac prin mesaje electronice.

(10) De asemenea, arbitrajul și în special arbitrajul online permite părților nominarea arbitrului, oferind acestora posibilitatea de a alege pe cineva care este familiarizat cu tipul lor de litigiu. Arbitrii online sunt avocați cu expertiză juridică în materiile pentru care sunt chemați să decidă. Dacă părțile hotărăsc a deferi litigiul unei instanțe publice de judecată, judecătorul numit pentru cazul lor nu va cunoaște cel mai probabil nimic despre obiectul cauzei, iar părțile și reprezentanții lor vor avea responsabilitatea de a expune de la ”zero” starea de fapt și mecanismul funcțional după care profesează. Avantajele indiscutabile în cazul unei soluționări on-line sunt costurile reduse, generate cel puțin de timpul scurt în care poate fi identificată soluția, ceea ce converge spre percepția echitabilității în desfășurarea litigiului.

Procedura de soluționare a litigiilor prin arbitraj în format electronic organizat de AACJ.eu (ARON)

În procedura de soluționare a litigiilor prin arbitraj în format electronic organizat de AACJ (ARON), operațiunile de comunicare și transmitere a documentelor, a oricăror altor înregistrări ale actelor și faptelor ce prezintă relevanță pentru soluționarea litigiului, între părți și/sau arbitri, se desfășoară exclusiv în format electronic, prin Internet.

Procedura urmărește a rezolva echitabil, rapid și eficient orice tip de litigiu în 3 pași, pentru a maximiza șansele de a ajunge rapid și cu un cost substanțial diminuat la o soluție. Această procedură respectă principiile de contradictorialitate și transparență. Sistemul informatic de comunicare dorește și el să îndeplinească, de asemenea, standardele de securitate și confidențialitate.

Cele 3 etape de soluționare a litigiilor prin arbitraj în format electronic (ARON) sunt:
1. Etapa de stabilire a competenței ARON,
2. Etapa de mediere și
3. Etapa de litigiu.

În etapa de stabilire a competenței ARON, părțile vor insera clauza compromisorie ARON în contractul inițial sau vor încheia compromisul care include clauza compromisorie ARON. Chiar dacă litigiul a fost deja declanșat, relația părților nu poate fi probată printr-un înscris, ori este rezultată dintr-un fapt ilicit, pentru a stabili competența ARON, părțile pot completa și expedia către AACJ câte o cerere tip de acceptare. În etapa de mediere, părțile pot solicita, în mod facultativ, asistență din partea unui terț neutru, înscris pe lista de arbitrii ai AACJ, care va încerca să aducă părțile la un acord în privința litigiului lor și poate sugera propuneri de soluții. În etapa de litigiu, procedura litigioasă se desfășoară exclusiv în format electronic fără a fi necesară prezența fizică a părților și/sau prezentarea fizică a probelor în fața Tribunalului Arbitral ARON.

Toate piesele dosarului de arbitraj se comunică și păstrează de către fiecare parte și de către secretariatul AACJ, iar conformitatea acestora va fi stabilită cu o certitudine rezonabilă, în comun, de către părți și de către Tribunalul Arbitral. Hotărârea motivată și comunicată poate constitui titlu executoriu și va fi pusă în executare prin intermediul executorilor judecătorești, după învestirea sa cu formulă executoriu de Tribunalul competent.

Pentru a beneficia de o procedură de soluționare a litigiului, cu un cost și într-un termen rezonabil în format electronic (ARON), părțile vor include clauza compromisorie standard:
”Orice litigiu decurgând din, sau în legătură cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desființarea lui, se va soluționa prin arbitraj organizat de ASOCIAȚIA PENTRU ARBITRAJ DE PE LÂNGĂ BAROUL CLUJ, în conformitate cu Regulile de procedura arbitrală stabilite de către acesta și disponibile la www.aacj.eu. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie. Orice cereri privind arbitrajul, inclusiv referitoare la măsuri asigurătorii ori cererea în anulare, se vor soluționa de instanța competentă de la sediul ASOCIAȚIEI. Este acceptată procedura de soluționare a litigiilor în format electronic (ARON).”

Dr. Claudiu-Octavian Ulici

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Secţiuni: Arbitraj, Cyberlaw | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD