Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept penal

DNA. Buletin de presă – mai 2015

12 iunie 2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
F. I., administrator și asociat la SC FEIER IMPEX SRL Târgu Mureș, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
evaziune fiscală, în formă continuată (613 acte materiale);
S. S. I., S. C., S. M., H. V., S. I., S. G., S. A., S. M., S. T., S. D., S. F., B. C., S. D., S. C., S. B., S. F., S. F., angajați, respectiv administratori ai unor societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (de la două la 207 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 4 ianuarie 2010 – 4 octombrie 2012, inculpatul F. I., în calitate de administrator la SC Feier Impex SRL Târgu Mureș, cu sprijinul celorlalți inculpați, a creat un circuit economico-financiar în cadrul căruia a înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale nereale de aprovizionare cu deșeuri feroase și neferoase (613 facturi fiscale fictive), achitate formal către mai multe societăți comerciale, prin instrumente de plată bancare, asigurând astfel o aparență de legalitate a provenienței deșeurilor, pe care la rândul său le-a livrat către o altă firmă.
Concret, acesta a creat un circuit scriptic al documentelor ce simulează tranzacții economice reale, beneficiind și de ajutorul celorlalți inculpați care:
– au înregistrat în contabilitatea firmelor operațiuni comerciale nereale;
– au emis documente fiscale fictive de livrare deșeuri feroase și neferoase înregistrate de către inculpatul F. I. in contabilitatea SC Feier Impex SRL;
– au depus la sucursale bancare acte ce simulează tranzacții comerciale nereale;
– i-au asigurat inculpatului F. I. documentele necesare realizării circuitului economico – financiar respectiv;
– au ridicat sume de bani de la sucursale bancare și le-au reintrodus în circuit pentru efectuarea unor plăți formale.

În cauză, DGRFP Brașov – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, s-a constituit parte civilă împotriva inculpatului F. I. și a părții responsabile civilmente SC Feier Impex SRL Târgu Mureș, cu suma de 17.534.601 lei, reprezentând prejudiciul material, produs prin comiterea faptelor cercetate, la care se adaugă majorările și penalitățile de întârziere.

Procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile, precum și asupra conturilor bancare aparținând inculpatului F. I. și societății SC Feier Impex SRL.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților P. I. și B. A. S., inspectori vamali în cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, la data săvârșirii faptei, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și obținerea unui folos necuvenit pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 16 iunie 2010, inculpații P. I. și B. A. S., în calitate de inspectori vamali în cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu ocazia efectuării unui control, în sensul că nu au aplicat o amendă de 20.000 lei unui agent economic și nu au confiscat de la acesta suma de 1.352.356,96 lei, reprezentând contravaloarea motorinei comercializate, în perioada 23 noiembrie 2009 – 31 martie 2010, fără a deține atestat eliberat de autoritățile fiscale teritoriale.
Prin aceasta s-a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 1.372.356,96 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru agentul economic respectiv.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului P. I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată:
sub control judiciar a inculpaților:
B. C., administrator al SC Silvornamental SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (patru acte materiale);
înșelăciune, în formă continuată (patru acte materiale);
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual (patru infracțiuni);
– participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale (două infracțiuni).
P. I. F., consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, în formă continuată (trei acte materiale);
luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale).
și în stare de libertate a inculpaților:
V. C., inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, județul Dolj, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
– complicitate la infracțiunea de înșelăciune;
fals intelectual.
SC SILVORNAMENTAL SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (patru acte materiale);
înșelăciune, în formă continuată (patru acte materiale);
– participație improprie la infracțiunea de fals intelectual (patru infracțiuni);
– participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale (două infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2013, inculpatul B. C., în calitate de administrator al SC Silvornamental SRL, a solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, fonduri provenind atât din fonduri europene precum și de la bugetul național, folosind cu rea credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar.
Documentele respective au fost completate la determinarea inculpatului B. C., de către persoane care au acționat fără vinovăție, cu excepția unei adeverințe falsificată cu bună știință de inculpatul V. C., în calitate de inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010.
În cuprinsul acestui document, inculpatul V. C. a atestat în mod nereal faptul că SC Silvornamental SRL utilizează o suprafață totală de 276,50 ha teren arabil, deși din evidențele primăriei figura cu o suprafață mai mică.
În perioada 2012-2013, inculpata P. I. F., în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, a pretins și primit, în mod repetat sume de bani și alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 lei, de la inculpatul B. C., pentru ca prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, să soluționeze cererile unice de plată formulate de SC Silvornamental SRL, cu consecința obținerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761,90 lei, echivalentul a 91.498 euro.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților B. C. și P. I. F.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului D. C. S., administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (38 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2008 – februarie 2011, inculpatul D. C. S., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în mod repetat, a omis în tot sau în parte, să evidențieze, în actele contabile și în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate (vânzări de autoturisme second hand, achiziționate din țări membre ale Uniunii Europene) și veniturile realizate, producând astfel bugetului de stat un prejudiciu total de 10.552.195,79 lei (echivalent a 2.552.594,21 euro).
Concret, inculpatul nu a evidențiat, colectat, declarat și plătit TVA aferentă operațiunilor comerciale și veniturilor realizate în realitate de către firma pe care o administra.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două bunuri imobile ce aparțin inculpatului D. C. S.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului T. I., președinte al unei asociații agricole, la data săvârșirii faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene(patru infracțiuni);
obținere ilegală de fonduri (patru infracțiuni);
fals în înscrisuri sub semnătură privată (patru infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2011, în cadrul schemelor de sprijin aferente campaniilor agricole, inculpatul T. I., în calitate de președinte al unei asociații agricole, a contrafăcut semnăturile mai multor membri într-un document intitulat „Acord”, întocmit în baza prevederilor legale.
Acest act falsificat, împreună cu alte documente, a fost depus de către inculpat la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Caraș Severin în vederea obținerii de fonduri nerambursabile ce proveneau din bugetul Uniunii Europene și din bugetul consolidat al României.

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 1.497.937,55 lei, reprezentând sprijinul financiar încasat de inculpat pentru campaniile din perioada sus menționată.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului T. I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș Severin, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership