Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Directiva TVA. Rețea de distribuție gaze. Taxe de ocupare a subsolului. Repercutarea taxelor asupra consumatorilor
12.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Energie, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicități joi, 11 iunie 2015, hotărârea pronunțată în cauza C-256/14, Lisboagás GDL: Taxa pe valoarea adăugată (TVA) – Directiva 2006/112/CE – Bază de impozitare – Includerea cuantumului taxelor colectivităţilor locale de ocupare a subsolului plătite de societatea concesionară a reţelei de distribuţie a gazelor în baza de impozitare a TVA‑ului aplicabil prestaţiei furnizate de această societate societăţii însărcinate cu comercializarea gazelor.

Cererea de decizie preliminară priveşte interpretarea Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Lisboagás GDL – Sociedade Distribuidora de Gás Natural de Lisboa SA, pe de o parte, şi Autoridade Tributária e Aduaneira (Autoritatea Fiscală şi Vamală), pe de altă parte, în legătură cu actele de autocalculare a taxei pe valoarea adăugată, referitoare la lunile mai, iunie şi iulie 2012.

Lisboagás este concesionara, în regim de exclusivitate, a serviciului public privind reţeaua de distribuţie a gazelor din unele colectivități locale din regiunea Lisabona (Portugalia), însărcinată în special cu dezvoltarea, cu exploatarea şi cu întreţinerea reţelei respective. Întrucât această reţea este formată printre altele din conducte instalate în subsol pe domeniul public al unor colectivităţi locale situate în zona de concesiune, Lisboagás este supusă plăţii unor taxe de ocupare a subsolului (denumite în continuare „TOS”) impuse de aceste colectivităţi locale.

În conformitate cu contractul de concesiune, Lisboagás, după ce a plătit TOS colectivităţilor locale, repercutează cuantumul acestor taxe asupra societăţii însărcinate cu comercializarea gazelor în zona de concesiune atunci când facturează acesteia utilizarea infrastructurii reţelei pentru furnizarea gazelor consumatorilor. În continuare, această din urmă societate repercutează cuantumul TOS asupra consumatorilor în factura de furnizare a gazelor. Urmând instrucţiunile administraţiei fiscale, Lisboagás a calculat TVA‑ul la cota normală de 23% asupra cuantumurilor TOS care au fost repercutate, ulterior, asupra consumatorilor în cursul lunilor mai, iunie şi iulie ale anului 2012. Ea a menţionat acest TVA în declaraţiile sale periodice corespunzătoare şi l‑a plătit în timp util.

După respingerea cererilor sale necontencioase având ca obiect restituirea TVA‑ului, Lisboagás a sesizat Tribunal Arbitral Tributário cu o acţiune la 29 aprilie 2013.

Autoridade Tributária e Aduaneira arată că restituirea către Lisboagás a cuantumului TVA‑ului pe care l‑a calculat şi l‑a perceput din partea clientului său ar conduce la o îmbogăţire fără justă cauză pe care legislaţia naţională şi dreptul Uniunii nu o permit.

Curtea se pronunță în sensul că articolul 9 alineatul (1), articolul 73, articolul 78 primul paragraf litera (a) şi articolul 79 primul paragraf litera (c) din Directiva 2006/112/CE TVA trebuie interpretate în sensul că cuantumul taxelor, precum cele în discuţie în litigiul principal, care este plătit colectivităţilor locale de societatea concesionară a reţelei de distribuţie a gazelor pentru utilizarea domeniului public al colectivităţilor locale menţionate şi care este repercutat ulterior de această societate asupra unei alte societăţi, însărcinată cu comercializarea gazelor, iar apoi de aceasta din urmă asupra consumatorilor finali, trebuie să fie inclus în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată aplicabile prestaţiei furnizate de prima dintre aceste societăţi celei de a doua în temeiul articolului 73 din directiva amintită.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti