Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Întâlnire Robert Cazanciuc-Dean Spielmann
12.06.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justiției a dat publicității joi, 11 iunie 2015, un comunicat cu privire la întâlnirea dintre ministrul Robert Cazanciuc și Dean Spielmann, președintele CEDO.

Robert Cazanciuc: ”Am discutat, în primul rând, despre principalele cauze care au condus la constatarea încălcării de către România a unor drepturi și la măsurile care se pot lua de către autoritățile române. Problema restituirilor, cauza principală pentru care C.E.D.O. a constat încălcarea de către România a unor drepturi, a fost rezolvată prin adoptarea în anul 2013 a legislației în materia restituirii proprietăților, iar Curtea a confirmat, în cursul anului 2014, faptul că noua lege prevede un cadru adecvat pentru rezolvarea cererilor de despăgubire. Succesul acestor modificări legislative a fost posibil doar prin dialog constant cu experți din cadrul Departamentului de executare a hotărârilor CEDO și Grefa Curții, iar pentru sprijinul consistent acordat României am ținut să-i mulțumesc în mod deosebit domnului Dean Spielmann.

Am menţionat preocuparea constantă faţă de durata procedurilor judiciare, sens în care Ministerul Justiţiei, împreună cu reprezentanții instituțiilor sistemului judiciar (MJ, CSM, ICCJ, PICCJ), a început un proces de monitorizare a modului de aplicare a noilor Coduri.

România se confruntă cu o situație deosebită în ceea ce privește condițiile de detenție. Avem nevoie de ample investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii penitenciare, dar, pe lângă fonduri bugetare, încercăm să atragem și alte surse de finanțare. La inițiativa României și Italiei, în cursul lunii martie 2015, miniștrii justiției din 11 state membre U.E. au semnat o scrisoare prin care se solicită Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare. Este o situație complicată pentru care nu avem soluții imediate, dar pe care România trebuie să o rezolve.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti