Loredana Manuela Muscalu: Analiza modului în care au fost interpretate și aplicate prevederile art. 200 C. proc. civ.
16 iunie 2015 | Ioana-Bianca TOFAN
Avocat dr. Loredana Manuela Muscalu a publicat, în revista Pandectele Române nr. 4/2015, articolul intitulat „Analiza modului în care au fost interpretate și aplicate prevederile art. 200 C. proc. civ.”.
Articolul are ca obiect analiza modului în care au fost interpretate și aplicate prevederile art. 200 C. proc. civ., dar pentru ca analiza să fie completă, au fost analizate și elementele cererii de chemare în judecată a căror lipsă poate atrage sancțiunea anulării cererii și a elementelor pentru a căror lipsă sunt prevăzute alte sancțiuni.
În ceea ce privește analiza dispozițiilor art. 200 C. proc. civ., potrivit acestui articol, completul căruia i se repartizează aleatoriu cauza verifică dacă cererea îndeplinește cerințele prevăzute de art. 194-197 C. proc. civ. Când cererea nu îndeplinește aceste cerințe, reclamantului i se comunică în scris lipsurile, cu mențiunea ca, în cel mult 10 zile de la primirea comunicării, să se facă completările sau modificările dispuse.
Textul de lege face referire numai la obligația de a completa sau modifica cererea de chemare în judecată, nu și la alte obligații.
Textul de lege nu prevede dacă dispozițiile art. 200 C. proc. civ. se aplică numai cererii de chemare în judecată sau se aplica și cererii reconvenționale, cererii de chemare în garanție și cererii de intervenție în interes propriu. În doctrină, s-a apreciat că prevederile legale se aplică numai cererii introductive de instanță.
Împotriva încheierii de anulare se poate formula cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii prin care să se solicite motivat să se revină asupra măsurii anulării. Completul căruia i-a fost repartizată cererea de reexaminare poate să revină peste măsura anulării cererii de chemare în judecată dacă cererea a fost dispusă eronat sau dacă obligațiile au fost îndeplinite înlăuntrul termenului acordat potrivit alin. 2.
În ceea ce privește situația taxei judiciare de timbru depuse odată cu cererea de chemare în judecată care a fost anulată conform art. 200 alin. (3) C. proc. civ., în conformitate cu dispozițiile legale, aceasta se restituie jumătate din suma achitată cu titlu de taxă de timbru, în cazul în care acțiunea a fost anulată în condițiile art. 200 alin. 3 C. proc. civ. Cererea de restituire a taxei de timbru trebuie formulată în termen de un an.
În ceea ce privește formularea unei noi cereri de chemare în judecată, partea căreia i-a fost anulată cererea de chemare în judecată și i-a fost respinsă cererea de reexaminare are posibilitatea de a introduce o nouă astfel de cerere. Există însă și situații în care reclamantul nu mai poate introduce o nouă cerere de chemare în judecată, deoarece nu se mai află în termenul prevăzut de lege pentru a putea introduce acțiunea sau a intervenit prescripția dreptului material la acțiune.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro