Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Inadmisibilitatea majorării pretențiilor direct în apel
16.06.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că ”despăgubirile ivite după darea hotărârii primei instanţe”, la care se referă teza a IV-a a art. 294 alin. (2) C. proc. civ., sunt acele despăgubiri cerute prin acţiune, dar care, dat fiind caracterul lor succesiv, continuă să curgă şi după pronunţarea hotărârii de fond. În speță, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat repararea prejudiciilor materiale şi morale suferite ca urmare a infectării sale accidentale cu stafilococ auriu în perioada cât s-a aflat sub tratament la unitatea spitalicească, reparare pe care acesta a văzut-o ca posibilă, în raport de starea sănătăţii sale de la acel moment, prin acordarea unor sume globale, determinate. Înalta Curte a reținut că cererea de chemare în judecată nu a vizat acordarea unor despăgubiri care, prin caracterul lor succesiv, să fi continuat să curgă şi după pronunţarea hotărârii de primă instanţă, astfel că solicitarea din apel de majorare a acestor daune nu poate fi calificată decât ca o cerere nouă, inadmisibilă în faza procesuală a apelului, indiferent că această majorare s-ar justifica ca urmare a reaprecierii prejudiciilor morale menţionate în acțiunea introductivă, ori ca urmare a suferinţelor provocate de noi proceduri medicale cărora reclamantul ar urma să fie supus. (Decizia nr. 279 din 28 ianuarie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti