Condiții privind cercetarea disciplinară prealabilă
16.06.2015 | Codul muncii PRO

În aplicarea dispozițiilor art. 251 alin. (2) C. muncii (“În vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora și locul intrevederii.”), jurisprudența a fixat o serie de repere concrete. Unul dintre acestea constă în necesitatea invitării exprese și neechivoce a salariatului la ședința de cercetare disciplinară, cu precizarea clară a motivelor pentru care a fost invitat, astfel încât salariatul să nu aibă nicio îndoială în privința semnificației juridice a procedurii care se derulează împotriva lui.
Redăm mai jos câteva adnotări în acest sens:
Decizia de sanctionare disciplinara a salariatului este lovita de nulitate daca salariatul nu a fost convocat pentru efectuarea cercetarii disciplinare. Astfel, cerinta convocarii nu este complinita de declaratiile luate salariatului sanctionat de o comisie de control din cadrul angajatorului. Salariatul trebuia convocat expres pentru efectuarea cercetarii disciplinare, fiindu-i adus la cunostinta faptul ca este cercetat disciplinar, pentru a-si putea formula apararile. De asemenea, comisia de control care a luat declaratii salariatului in cauza nu era o comisie constituita pentru efectuarea cercetarii disciplinare. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 2027/R din 5 mai 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 6/2010)
Notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Toate aceste detalii sunt necesare a fi prezente în convocarea scrisă, întrucât numai în acest fel salariatul îşi va putea exercita dreptul la apărare, putând oferi persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate motivaţiile şi probele relevante. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1526/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 180)
Nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea şi fără să-i acorde dreptul de formula apărări şi motivaţii şi de a prezenta dovezi. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 903/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 197)
* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti.
** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO