« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Instigare la abuz în serviciu, trafic de influență, constituire a unui grup infracţional organizat. Trimitere în judecată
19.06.2015 | JURIDICE.ro, Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA. Instigare la abuz în serviciu, trafic de influență, constituire a unui grup infracţional organizat. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpaților:
F. M. C., la data faptelor secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, însărcinat cu restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu (în formă continuată), (11 acte materiale),
complicitate la trafic de influenţă,
constituire a unui grup infracţional organizat;
P. M.
, la data faptelor director executiv al Direcției economice din CNPR SA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, (11 acte materiale),
trafic de influenţă,
constituire a unui grup infracţional organizat;
și sub control judiciar a inculpatului N. C. O., la data faptelor directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, în formă continuată, (11 acte materiale)
constituire a unui grup infracţional organizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. Inculpatul M. C. F., în calitate de secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (însărcinat „să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA pe centre de profit”, „să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a Companiei Naționale Poșta Română, aprobată prin hotărâre de guvern”), P. M., director în cadrul CNPR SA și C. O. N., directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poștale, fără ca, pentru o parte din corespondența prezentată de o anumită societate comercială, să încaseze prețul serviciului prestat.
În consecință, în perioada mai 2011 – martie 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, C. O. N., la instigarea M. P. și a lui M. C. F., a dispus distribuirea repetată, de către Compania Națională „Poșta Română” S.A., fără ştampilare și facturare, în folosul unei anumite societăți comerciale, a unor loturi de corespondență procesate în poștă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoștal de pregătire cu serviciul poștal de trimitere a corespondenței comerciale). Loturile de corespondență comercială erau indicate de C. O. N. ori de M. P.
Astfel a fost provocat CN Poşta Română SA un prejudiciu de 1.128.288 lei, la care se adaugă dobânzi/penalităţi în valoare de 38.283 lei.

Prin dispozițiile date, C. O. N. a exploatat nu doar ambiguitățile funcționării serviciului de poștă hibridă, ci și o cutumă la care se recurge în CNPR, în situații de excepție (determinate de necesitatea respectării normelor de funcționare a companiei, care prevăd timpi de circulație a trimiterilor poștale), când se distribuie corespondența fără a se număra şi ștampila, facturarea făcându-se în baza volumelor de trimiteri indicate de clienţi.
Gruparea infracţională cunoştea o anumită continuitate, colaborare, coordonare și o structură bine determinată, în cadrul căreia fiecare membru și-a asumat roluri prestabilite.
2. În considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, P. M., în data de 21 decembrie 2011, a solicitat reprezentanților societății comerciale favorizate și apoi a obținut de la aceștia, având susținerea lui M. C. F., un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de către CN Poșta Română SA, a scrisorilor conducătorului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din județul Bacău).

În cauză, au fost luate măsuri asigurătorii.
Procurorii au beneficiat de sprijin tehnic şi informativ din partea Serviciului Român de Informații – D.J.I. Braşov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD