Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Bihor. Luare de mită, tăinure. Arestare preventivă


19 iunie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

PT Bihor. Luare de mită, tăinure. Arestare preventivă.

Într-o cauză având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către medici şi asistenţi medicali ai Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, din cadrul Casei de Pensii Bihor, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus, la data de 17 iunie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor S. V., G. A. D., P. O., C. E. M., G. A. – medicirespectiv P. I., I. M. T., P. L.J., C. V. D., T. G. M. A. – asistenţi medicali, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mita şi tăinuire.

În cursul zilei de 18 iunie 2015, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor, care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a inculpaţilor.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 11-15 mai 2015, respectiv 18-20 mai 2015, inculpaţii, medici la Serviciul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, ajutaţi de asistenţii medicali, au primit în mod repetat diferite sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau vizarea concediului medical pe o durată de peste 150 de zile. Sumele percepute de inculpaţi variau între 50 lei şi 400 euro/pacient, în funcţie de natura serviciului medical solicitat de pacient şi oferit de inculpat.
Totodată, la data de 17 iunie 2015, în baza mandatelor emise de judecător, lucrători de poliţie judiciară ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul unei echipe a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, sub coordonarea procurorului, au efectuat percheziţii la sediul unei instituţii publice din municipiul Oradea şi la domiciliile inculpaţilor unde au fost găsite şi ridicate sume mari de bani (în lei şi valută), pe care aceştia le deţineau în cabinetul medical, în imobilul personal sau locuinţa unei rude apropiate ori în autoturism.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, al Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti, precum şi de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii Bihor.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro