PT Bihor. Luare de mită, tăinure. Arestare preventivă
19 iunie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEAPT Bihor. Luare de mită, tăinure. Arestare preventivă.
Într-o cauză având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către medici şi asistenţi medicali ai Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, din cadrul Casei de Pensii Bihor, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus, la data de 17 iunie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor S. V., G. A. D., P. O., C. E. M., G. A. – medici, respectiv P. I., I. M. T., P. L.J., C. V. D., T. G. M. A. – asistenţi medicali, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mita şi tăinuire.
În cursul zilei de 18 iunie 2015, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor, care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a inculpaţilor.
În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 11-15 mai 2015, respectiv 18-20 mai 2015, inculpaţii, medici la Serviciul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, ajutaţi de asistenţii medicali, au primit în mod repetat diferite sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau vizarea concediului medical pe o durată de peste 150 de zile. Sumele percepute de inculpaţi variau între 50 lei şi 400 euro/pacient, în funcţie de natura serviciului medical solicitat de pacient şi oferit de inculpat.
Totodată, la data de 17 iunie 2015, în baza mandatelor emise de judecător, lucrători de poliţie judiciară ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul unei echipe a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, sub coordonarea procurorului, au efectuat percheziţii la sediul unei instituţii publice din municipiul Oradea şi la domiciliile inculpaţilor unde au fost găsite şi ridicate sume mari de bani (în lei şi valută), pe care aceştia le deţineau în cabinetul medical, în imobilul personal sau locuinţa unei rude apropiate ori în autoturism.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, al Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti, precum şi de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii Bihor.
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
25 noiembrie ⁞ Cine (mai) poate organiza arbitrajul instituționalizat în România
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |