« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

CJUE. Societăți care au calitatea de organisme de certificare. Reglementare națională privind sediul social
19.06.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 18 iunie 2015, hotărârea pronunțată în cauza C-593/13, Rina Services e.a: Libertatea de stabilire – Participare la exercitarea autorității publice – Organisme însărcinate cu verificarea și cu certificarea respectării condițiilor cerute de lege întreprinderilor care realizează lucrări publice – Reglementare națională care impune ca sediul social al acestor organisme să fie situat în Italia.

Cererea de decizie preliminară adresată de Consiglio di Stato privește interpretarea articolelor 49 TFUE, 51 TFUE și 56 TFUE, precum și a articolelor 14 și 16 din Directiva 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne și a fost formulată în cadrul a trei litigii între Presidenza del Consiglio dei Ministri și alte părți, pe de o parte, și Rina Services SpA, Rina SpA și SOA Rina Organismo di Attestazione SpA, pe de altă parte, în legătură cu, printre altele, o reglementare națională care impune societăților care au calitatea de organisme de certificare (Società Organismi di Attestazione, denumite în continuare „SOA”) să își stabilească sediul social în Italia.

SOA Rina Organismo di Attestazione SpA este o societate pe acțiuni cu sediul social la Genova. Ea desfășoară activitatea de certificare și de efectuare a controalelor tehnice cu privire la organizarea și la producția întreprinderilor de construcții și este deținută în proporție de 99 % de Rina SpA și în proporție de 1 % de Rina Services SpA, ambele cu sediul social situat de asemenea la Genova.

Cele trei societăţi menționate au contestat legalitatea reglementării naționale care impune ca sediul social al organismelor de certificare să fie situat în Italia.

Reclamanții din litigiul principal consideră, în special, că activitatea exercitată de organismele de certificare participă la exercitarea autorității publice în sensul articolului 51 TFUE și că, în consecință, ea nu intră în domeniul de aplicare nici al Directivei 2006/123, nici al articolelor 49 TFUE și 56 TFUE.

În aceste condiții, Consiglio di Stato a suspendat judecarea cauzei și a întrebat Curtea dacă o astfel de reglementare este compatibilă cu dreptul Uniunii.

Curtea de Justiție a hotărât că articolul 51 primul paragraf TFUE trebuie interpretat în sensul că excepția de la dreptul de stabilire prevăzută de această dispoziție nu se aplică activităților de certificare desfășurate de societățile care au calitatea de organisme de certificare. Astfel, Directiva 2006/123/CE privind serviciile în cadrul pieței interne trebuie interpretată în sensul că se opune unei reglementări a unui stat membru care prevede că societățile care au calitatea de organisme de certificare trebuie să aibă sediul social pe teritoriul național.

 
Secţiuni: CJUE, Corporate, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD