Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Spălare a banilor, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu. Trimitere în judecată


19 iunie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Oradea. Spălare a banilor, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpaților:
K. A. I. F., vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
spălare a banilor, în formă continuată (patru infracțiuni),
abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
luare de mită,
trafic de influență, în formă continuată,
R. B., administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
spălare a banilor, în formă continuată (două infracțiuni),
instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
și în stare de libertate a inculpaților:
B. V. L., administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
spălare a banilor, în formă continuată (patru infracțiuni),
complicitate la luare de mită,
trafic de influență, în formă continuată,
M. F. L., M. F. și R. G. I., administratori ai unei societăți comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2003 – iunie 2004, inculpații K. A. I. F., B. V. L., M. F., M. F. L. și R. G. I. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (ECO BIHOR SRL Oradea, EAST BAU CONSTRUCT SRL Oradea, MARTEX TRANS SRL Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) și Ungaria (KEVIEP Kft Debrețin), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro. Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de inculpații K. A. I. F. și B. V. L. de la inculpatul M. F., pentru a-și exercita influența în favoarea societății comerciale Keviep Kft Debrecen, astfel încât aceasta să obțină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care KEVIEP Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România EAST BAU CONSTRUCT SRL Oradea, folosind ca intermediari societățile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul B. V. L., respectiv MARTEX TRANS SRL Oradea, administrată de inculpatul R. G. I.
În concret, KEVIEP Kft Debrețin a livrat, către ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT SRL Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferența de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul B. V. L., care apoi a remis banii inculpatului K. A. I. F..
În perioada octombrie 2003 – mai 2004, inculpații K. A. I. F., B. V. L. și R. B. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (SELINA SRL Oradea și TRAMECO SA Oradea) și Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA SRL Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO SA Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlată de inculpatul B. V. L.. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari.
Diferența de bani, în sumă de 100.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul B. V. L., care apoi a remis banii inculpatului K. A. I. F.
Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul R. B., în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, le-a plătit inculpatului K. A. I. F. pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.
În perioada 2005 – iulie 2006, inculpații K. A. I. F., B. V. L. și R. B. au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA SRL Oradea și TRAMECO SA Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.
Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA SRL Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO SA le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de inculpatul B. V. L.. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.
Diferența de bani, în sumă de 702.375 euro, a fost retrasă din contul bancar al societății WASLEYS WORLDWIDE LLC, în numerar, și apoi a fost remisă inculpatului K. A. I. F. de inculpatul B. V. L..
Suma de bani respectivă, spălată prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul R. B., în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, l-a plătit inculpatului K. A. I. F. (președinte al Consiliului Județean Bihor, la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA SRL în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, inculpatul R. B. a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul K. A. I. F., pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism și caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective.
Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul K. A. I. F., în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.
În perioada 2004 – mai 2008, inculpatul K. A. I. F. prevalându-se de influența avută asupra funcționarilor din cadrul societății comerciale SC Electrocentrale SA Oradea, implicați în procedurile de achiziție publică, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, împreună cu inculpatul B. V. L., în mod repetat, au pretins și primit, de la un om de afaceri (denunțător în cauză), suma de 3.210.472.21 euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanții la comiterea infracțiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui.
Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan și au fost remise inculpatului K. A. I. F. de inculpatul B. V. L..

În cazul suspectului M. A., procurorii anticorupție au dispus soluția clasării faptelor reținute în sarcina acestuia.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților K. A. I. F., R. B. și R. G. I..

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, DGA – Serviciul Județean Anticorupție Bihor, Serviciul de Informații și Protecție Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii