« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Despăgubirea în caz de reintegrare a salariatului concediat nelegal
19.06.2015 | Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii, RNSJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit art. 80 alin. (1) C. muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. Doctrina si jurisprudenta au nuantat continutul textului, cu referire la sporurile pentru conditii deosebite de munca si diversele categorii de prime.

Redam mai jos cateva adnotari.

Despagubirea care se cuvine salariatului in temeiul art. 80 C. muncii nu include sporurile pentru conditii deosebite de munca, salariatul fiind indreptatit la aceste sporuri numai daca lucreaza efectiv in conditii deosebite de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, pag. 444)

Angajatorul va trebui sa plateasca si primele de care salariatul ar fi beneficiat potrivit contractului individual sau colectiv de munca, cum ar fi prima de Craciun sau de Pasti, al treisprezecelea salariu etc. (Al. Athanasiu, M. Volonciu, L. Dima, O. Cazan, Codul muncii: comentariu pe articole, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007, p. 413, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 161, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii – Partea a IV-a -, in Pandectele romane nr. 6/2003, p. 241)

Contestatorul are dreptul la acordarea primei de aterizare si a primei de receptie celula motor, ca urmare a anularii ca nelegala a deciziei de concediere. Nu poate fi retinuta apararea angajatorului in sensul ca acordarea acestor prime s-ar justifica numai daca salariatul in cauza ar fi lucrat efectiv in conditii deosebite, avand in vedere, pe de o parte, faptul ca anularea deciziei de concediere are ca efect repunerea partilor in situatia anterioara, ceea ce inseamna ca salariatul ar fi incasat aceste prime daca nu ar fi fost concediat nelegal, iar pe de alta parte împrejurarea ca angajatorul nu poate sa isi invoce propria culpa in aparare. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 639/R din 4 februarie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2010)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO  www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. 

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABA, coordonator Codul muncii PRO

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD