Dan Ţop: Noi aspecte privind raportul de muncă al soldaţilor şi gradaţilor voluntari
22 iunie 2015 | Andreea BREBU
Conf. univ. dr. Dan Ţop a publicat în Revista Română de Drept al Muncii nr. 1/2009 articolul intitulat „Noi aspecte privind raportul de muncă al soldaţilor şi gradaţilor voluntari”.
Statutul gradaţilor şi soldaţilor profesionişti este reglementat prin Legea nr. 384/2006, iar activitatea lor conform reglementărilor în vigoare se desfăşoară pe bază de contract încheiat între aceştia şi unităţile militare. Din exprimarea legii, doctrina a stabilit că acest contract este unul numit, complex şi printre alte caractere, încheiat intuitu personae, nicio altă persoană neputând desfăşura activitatea la care se angajează prin contract soldaţii sau gradaţiii voluntari în locul acestora. Cu privire la natura contractului, însă, s-a pus problema corectei clasificări a acestuia în sensul apartenenţei sale la obiectul dreptului muncii.
Deşi normele care reglementează raporturile de muncă ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti prezintă în parte similitudini cu raporturile juridice de muncă, interpretarea sistematică a Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti surprinde aspecte importante în calificarea corectă a acestui tip de contract. Astfel, încadrarea în funcţie, cazurile de încetare a raporturilor de muncă, aspectele particulare privind încheierea unui nou contract de muncă, precum şi încetarea raporturilor de muncă şi trecerea în rezervă sau direct în retragere a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti diferenţiază contractul individual de muncă reglementat de Codul muncii de contractul încheiat de soldaţii şi gradaţii profesionişti cu unităţile militare.
Activitatea de cadru militar implică şi o serie de restrângeri a unor drepturi, astfel că raporturile de muncă se particularizează şi prin motivele de tragere la răspundere a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti faţă de angajaţii în baza unui contract individual de muncă de dreptul muncii. Toate aceste particularităţi privind răspunderea disciplinară şi aplicarea sancţiunilor disciplinare sunt reglementate prin Legea nr. 384/2006 şi, spre deosebire de procedura prevăzută de Codul muncii, cercetarea abuzurilor şi judecarea abaterilor grave este efectuată de consilii de onoare şi consilii de judecată înfiinţate în acest scop. Prevederile Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se completează cu regulamentele militare.
Astfel, deşi, în esenţă, contractul încheiat de soldaţii şi gradaţii profesionişti cu unităţile militare descrie tot un raport de muncă, acesta se particularizează de contractul individual de muncă reglementat de Codul muncii, autorul evidenţiind pe parcursul articolului principalele aspecte distincte care determină calificarea acestui tip de contract prin prisma raporturilor de muncă specifice pe care le reglementează.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro