« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
3 comentarii

Despre semnificatia plafonarii indemnizatiei pentru mamici
28.12.2008 | JURIDICE.ro, Andrei E. Savescu

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

1. Indemnizatia trebuie sa fie un procent din salariu? 

Argumentul ca indemnizatia trebuie sa fie la nivelul unui procent din salariu nu rezista nici macar unei analize sumare: aceasta indemnizatie este o masura de asistenta sociala pentru o persoana (mama copilului) care indeplineste, temporar, o functia sociala neretribuita de ingrijire a copilului mic, iar asistenta sociala nu este proportionala cu nivelul contributiei beneficiarului la constituirea fondurilor pentru asistenta sociala.

Cu alte cuvinte, cetatenii nu beneficiaza de asistenta sanitara in functie de nivelul contributiei pentru sanatate. La fel, nu beneficiaza de serviciile de politie si securitate in functie de impozitele pe care le platesc. La fel, merg pe aceleasi sosele indiferent de contributia lor la bugetul din care au fost alocati banii pentru construirea lor.

Intre nivelul indemnizatiei pentru incapacitate de munca si al pensiilor (de exemplu pensia pentru limita de varsta), pe de o parte, si nivelul contributiilor sociale, pe de alta parte, exista proportionalitate.

In mod firesc legiuitorul apreciaza ca indemnizatia pentru mamici trebuie plafonata maximal. Vrea sa diminueze efortul bugetar. Dealtfel in general statul incearca sa colecteze cat mai multi bani si sa faca plati cat mai mici, nu ne putem astepta la altceva. 

2. Ce inseamna plafonarea indemnizatiei?

Vorbind despre plafonarea indemnizatiei pentru mamici suntem pe deplin indreptatiti sa vorbim despre o indemnizatie fixa. De exemplu, un plafon de 4500 lei inseamna deopotriva ca "indemnizatia este de 85% din venit, dar nu mai mult de 4500 lei" si ca "indemnizatia este de 4500 lei; daca venitul este mai mic de 5300 lei, atunci indemnizatia este de 85% din venit". Cu alte cuvinte, desi vorbim despre o indemnizatie procentuala, ea este fixa. Mai mult, legiuitorul are grija ca nu toate mamicile sa beneficieze de indemnizatia de 4500 lei, ci doar cele care au venituri suficient de mari.

3. Cat de mic/mare sa fie plafonul?

Probabil ca suma de 4500 lei este rezonabila, in sensul ca putem accepta ca se poate trai cu acesti bani in Romania de astazi. Fara indoiala ca nu foarte confortabil, mai cu seama atunci cand ai si un copil de intretinut. Este o suma de subzistenta.

Dupa parerea mea, plafonul are trebui sa fie de 3000 EUR. De ce atat? Pentru ca pentru mamicile cu venituri peste 3600 EUR, putine la numar in Romania, nasterea unui copil sa nu aiba semnificatia unei scaderi dramatice a nivelului de viata cu care sunt deprinse.

4. Care este semnificatia plafonarii indemnizatiei pentru mamici?

Plafonarea cuantumului indemnizatiei pentru mamici, oricat de mare a fost si va fi contributia la bugetul asigurarilor sociale prelevata din venitul mamei, avand in vedere considerente de solidaritate sociala care altminteri, in esenta, au o semnificatie umanista, este o aplicatie practica a unuia dintre dezideratele esentiale ale societatii comuniste: "de la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa nevoi", expresie "inventata" de Louis Blanc raspandita in lumea contemporana datorita unei scrieri a lui Karl Marx.

Am convingerea ca plafonarea indemnizatiei pentru mamici este doar un jalon pe drumul urmat de societatile europene, aflate in plin proces de integrare comuna. Nu este foarte departe momentul in care vor incepe discutiile in legatura cu plafonarea indemnizatiei pentru concediu medical si a pensiei pentru limita de varsta.

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Despre semnificatia plafonarii indemnizatiei pentru mamici”

 1. Rationamentul autorului este in perfecta proportionalitate cu sistemul legislativ in general, care impune sa fie adoptate masuri sociale in conformitate cu morala si dreptul international, insa situatia de fata sufera de un sindrom periculos, recte insecuritatea legislativa si incoerenta acesteia, care duc in mod inevitabil la nesiguranta individuala prin neincrederea cetatenilor in legile edictate de catre stat, fata de neaplicarea unor legi, precum si modificarea acestora in mod succesiv intr-o perioada scurta de timp, astfel incat la situatii identice se aplica masuri diferite, avand in vedere ca in situatia de fata a fost edictata o lege de catre Parlament, care, in conditiile art. 1 alin. (5) din Constitutie, trebuie respectata, fiind obligatorie. Aici s-a tot discutat si de catre presedintele tarii ca este vorba de o promisiune electorala, insa se uita un aspect esential, si anume ca in fapt este vorba de o lege si nu de o promisiune desarta a vreunui partid politic. Sa nu confundam institutiile aduse in discutie, intrucat intr-un stat de drept care se respecta se impune ca legile tarii sa fie aplicate si nu amanate ori modificate la nesfarsit si dicutate in eter. O lege trebuie discutata inainte de adoptare si promulgare. In aceasta privinta mi se pare de rau augur, ca sa nu zic mai multe, atitudinea presedintelui tarii in privinta legii indemnizatiilor mamelor, avand in vedere ca la promulgarea acesteia nu a mentionat niciun impediment legal ori moral care sa afecteze aplicarea legii mamelor si nici nu a uzat de dreptul sau de a retrimite legea in Parlament pentru rediscutarea acesteia, asa cum a facut-o de multe ori in acest mandat cu alte norme edicate de catre legiuitor. Sa vii dupa si sa pretinzi alte motive in combaterea unei legi pe care ai decretat-o fara cracnire mi se pare de o nesimtire fara margini, care arunca o palma peste obrazul cetatenilor vizati de legea in sine, care nu mai pot avea incredere intr-o lege emisa in reglementarea unui domeniu al relatiilor sociale fata de modificarea acesteia ori, in cel mai rau caz, abrogarea sa. Asa ceva este inadmisibil intr-un stat de drept. O asemenea "abureala" legislativa nu face bine nimanui, cu atat mai mult statului roman.

 2. Liviu S.Bordas spune:

  "Probabil ca suma de 4500 lei este rezonabila, in sensul ca putem accepta ca se poate trai cu acesti bani in Romania de astazi. Fara indoiala ca nu foarte confortabil, mai cu seama atunci cand ai si un copil de intretinut. Este o suma de subzistenta."
  Fara intentia de a ma pronunta asupra masurii in sine, nu-mi pot reprima un zambet amar la lecturarea pasajului citat.
  Logica elementara imi spune ca aceia care traiesc dintr-un venit egal cu salariul mediu pe economie ar trebui inscrisi in Cartea recordurilor la capitolul "Cum sa subzisti cu o treime din venitul de subzistenta".
  Unde o fi locul celor care iau doar venitul minim garantat…

 3. JENI spune:

  Probabil ca suma de 4500 lei este rezonabila ca se poate trai in Romania dar cu 293 lei lunar noi aceste persoane cu handicap fara sporuri ,fara prime,indemnizatii etc OARE MAI PUTEM TRAI IN ROMANIA.LOCUL NOSTRU CRED CA ESTE SUB ROMANIA.DOMNILOR:PRESEDINTE,PREMIER MINISTRI AI AUTORITATILOR STATULUI ACUM DE SARBATORI CIND VA FACETI CUMPARATURI DE MII DE EURO OARE VA GINDITI SI LA ACESTE PERSOANE CE POT CUMPARA DIN 293 LEI.VA INTREB EU DUMNEAVOASTRA CE PARERE AVETI.ASTEPT UN e-mail si un sprijin unde pot sa-mi gasesc drepturile. multumesc si PASTE FERICIT DRAGILOR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD