Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Teoria drepturilor castigate sau despre modificarea salariului pe timp de criza


20 decembrie 2008 | JURIDICE.ro, Costel Gilca

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Am mai scris despre teoria drepturilor castigate si vorbeam de situatia in care se modifica conditiile economice. Situatia teoretica pe care mi-am imaginat-o atunci apare acum ca o realitate cruda.
Criza financiara ii face pe angajatori sa caute solutii viabile. Una dintre ele este trimiterea in somajul tehnic, cealalta este concedierea colectiva.
Nici una nu da insa raspunsuri la necesitatile, nu doar ale angajatorilor ci si ale angajatilor. Pana la urma interesele depasirii crizei sunt comune. Fiecare din cele doua variante (somaj tehnic sau concediere prezinta mari inconveniente):
1. Somajul tehnic. Inconvenientul major il constituie sumele mari de bani pe care angajatorul trebuie sa le plateasca, pentru nemunca salariatului. Aceste sume de bani sunt neproductive, salariatul nu produce nimic, iar angajatorul isi diminueaza lichiditatile si asa afectate de criza.
2. Concedierea colectiva. Aceasta prezinta si mai mari dezavantaje, deoarce poate sa genereze mai costuri directe enorm de mari, iar dupa ce criza trece lucratorii specializati sa fie greu de gasit din varii motive.
Situatia legislativa
Conform art. 38 din Codul muncii salariatii nu pot renunta la drepturile care le sunt recunoscute.
Se pune intrebarea daca prin contractul colectiv de munca se poate negocia clauye salariale, in principal, sub limitele cuprinse in clauyele anterioare.
De asemenea, se poate pune intrebarea daca angajatorul in mod unilateral poate modifica salariile angajatilor.
Veti spune ca evident nu. Si sunt de acord, avem texte in Codul muncii care vorbesc cu fermitate de acest lucru (a se vedea alaturi de ar. 38 si art. 41 din Codul muncii)
Ce nu inteleg eu?!
Conform art. 65 din Codul muncii angajatorul poate sa desfiinteze un loc de munca daca demonstreaza ca aceasta desfiintare are un motiv obiectiv, este efectiva si serioasa.
NU inteleg de ce se poate admite suprimarea efectiva a unui post sau mai multe (caz in care vorbim de concediere colective) insa nu se poate micsora salariul angajatilor, tocmai pentru a trece cu bine o situatie de criza. NU inteleg de ce pentru motive obiective, temeinice, reale nu se pot gasi solutii flexibile.
Am cunoscut angajatori pentru care nici somajul tehnic nu era o solutie si nici concedierea (in conditiile in care contractul colectiv la nivel de ramura il obliga sa plateasca 6 salarii compensatorii!!) deoarece angajatorul are tot interesul sa isi continuie activitatea (avand materie prima perisabila pe stoc si comenzi, insa ii lipsesc lichiditatile deoarece in plin avant de dezvoltare economica a facut un imprumut pentru retehnologizarea intreprinderii, iar acum bancile nu il mai crediteaza pentru plata salariilor.
IN acest context, cum spuneam, nici una din solutii nu il avantajeaza.
Astfel, eu as propune ca Ministerul muncii sa adopte un text de lege prin care in situatii de criza sa existe posibilitatea ca, dupa o anumita procedura de consultare cu salariatii sau reprezentantii acestora, sa se modifice contractul individual de munca, fie din initiative angajatorului direct, fie cu consultarea salariatilor, cu garantii certe ca eventualele drepturi vor reveni la nivelul anterior sau se vor recupera dupa trecerea perioadei de ciza sicu sanctiuni financiare drastice daca se va uza abuziv de acest text de lege.
Cred ca o flexibilizare a raportului de munca pentru acesta perioada dificila poate fi benefica atat angajatorilor cat si salariatilor, ambele parti avand un interes comune: depasirea crizei.
 

Despre Costel Gilca >>

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii